Ny analys beskriver kompetensbehovet inom film och tv
Publicerad 9 juni 2022
Nu publicerar Myndigheten för yrkeshögskolan för första gången en områdesanalys gällande kompetensbehovet inom film och tv.
Maria Björklund, analytiker på Myndigheten för yrkeshögskolan.
Foto: MYHFör att skapa en ökad transparens och nytta för utbildningsanordnarna har ett nytt format för myndighetens områdesanalyser utvecklats. Myndighetens analytiker Maria Björklund berättar om slutsatserna i den första områdesanalysen av området film och tv.
Vilken typ av utbildningar är det yrkeshögskolan erbjuder inom det här området?
– Dels handlar det om utbildningar inom filmproduktion, t.ex. scenografi och kostym eller tekniska funktioner som ljud, ljus och foto, men det finns också utbildningar till film- och tv-producent, samt manusförfattare. På senare år har det även tillkommit livesändningsspecialister, säger Maria Björklund.
Är det populära utbildningar?
– I jämförelse med yrkeshögskolan i stort kan man säga att det här är väldigt populära utbildningar som fyller sina platser väl, säger Maria Björklund.
Är det lätt att få jobb i den här branschen efter examen?
– Det är mycket projektanställningar och det kan kanske vara svårt att få jobb exakt där man bor, men enligt branschen finns det en mycket stark efterfrågan. Sverige är ett av få länder som inte stängde ner produktionen helt under pandemin och i stort rullar det på som tidigare, säger Maria Björklund.
Hur ser efterfrågan av kompetens ut framöver?
– Svensk film- och tv-produktion utvecklas starkt och har ett stort kompetensbehov. Dessutom finns det ett förslag från regeringen om ett produktionsstöd för att stärka filmbranschen, gynna regional utveckling och behålla filmkompetens i Sverige.
– Kompetensfrågan är en avgörande faktor för var filmproduktion sker. Idag ser vi en efterfrågan i hela landet, men allra störst är den i våra tre storstadsregioner, säger Maria Björklund.
Kommer utbudet att förändras de närmaste åren?
– Myndigheten har byggt ut antalet platser inom området de senaste åren men det finns i dagsläget inga större möjligheter att fortsätta utbyggnaden ytterligare. Branschen har även möjlighet att utveckla de utbildningar som finns, stärka kvalitén och jobba på att förbättra innehållet, säger Maria Björklund.
– Yrkeshögskolan har en viktig roll för den här branschen och vi följer lyhört de behov som uttrycks av Yrkesnämnden för film och tv. Och även om vi idag inte ser några stora möjligheter till expansion av utbildningsplatser de närmaste åren så är det möjligt att det kommer att komma in ansökningar inom nya yrkesroller som kan bli aktuella, säger Maria Björklund.