Ny områdesanalys om kompetensbehovet inom fastighetsbranschen
Publicerad 24 april 2024
Den 24 april publicerar Myndigheten för yrkeshögskolan två nya områdesanalyser: Fastighet och Byggnation. Myndighetens omvärldsanalytiker Matilda Bölling sammanfattar här analysen om fastighet, och berättar om framtidens kompetensbehov inom fastighetsbranschen.
På vilket sätt bidrar ökad kompetens inom fastighet till bättre hållbarhet?
– Sett ur ett hållbarhetsperspektiv är fastighetsbranschen en mycket viktig aktör. Enligt Boverket svarade bygg- och fastighetssektorn 2021 för en inhemsk energianvändning på cirka 103 TWh, vilket motsvarar cirka 34 procent av Sveriges totala energianvändning. Uppvärmning av lokaler och byggnader står för majoriteten av energianvändningen i bygg- och fastighetssektorn. Enligt Boverket stod uppvärmning för cirka 73 procent av den totala energianvändningen 2021 medan nybyggnad stod för 8 procent och fastighetsförvaltning (inklusive renovering, om- och tillbyggnad och övrig fastighetsförvaltning) stod för 19 procent.
Enligt den undersökning Fastighetsbranschens utbildningsnämnd genomför vartannat år behöver befintliga medarbetare inom de närmsta två åren främst utveckla kompetenser kopplat till energieffektivisering samt miljö och hållbarhet. Det finns stora vinster att göra, både hållbarhetsmässigt och ekonomiskt, genom att energieffektivisera fastigheter.
Hur påverkar digitaliseringen kompetensbehovet i branschen?
– Även digitalisering är en viktig fråga för fastighetsbranschen. Fastigheter blir alltmer tekniskt avancerade vilket bland annat kräver ökad kunskap inom digitalisering, installation, automation av systemen samt uppkoppling eller så kallade smarta hem. Kopplat till denna utveckling växer även behovet av kompetens för datahantering. Här noterar dock myndigheten signaler om att digitaliseringen i branschen går långsamt, vilket riskerar att bromsa arbetet med att göra byggnader mer effektiva och hållbara.
Hur ser framtiden ut för utbildningar inom fastighet?
– Myndigheten ser ett fortsatt stort rekryteringsbehov inom fastighetsbranschen. De roller som framför allt är utmanade att rekrytera till är fastighetstekniker och fastighetsingenjörer, och här bedömer myndigheten att utbudet inom yrkeshögskolan kan komma att öka något.