NY-utbildning inom sömnad bidrar till att hämta hem en nygammal bransch
Publicerad 6 december 2024
Sverige, Europa och resten av världen befinner sig i en transformation mot en cirkulär ekonomi. Lagstiftningen driver på genom bland annat EU-direktivet Right to Repair, som antogs i somras (2024) och innebär att konsumenter ska få större rättigheter och möjligheter att reparera sina varor i stället för att slänga dem.
Christian Lundell, Nordiska Textilakademin
Foto: Anna SiggeChristian Lundell, VD för Nordiska Textilakademin, säger att textilindustrin är utpekad att visa vägen mot en cirkulär ekonomi. Tillverkning av kläder innebär stora utsläpp av koldioxid, men även andra typer av påfrestningar på jordens resurser.
– De flesta har säkert hört att det går åt åtskilliga kubik vatten för att tillverka ett enda par jeans. Så kan vi inte ha det. Klockan klämtar för klimatet och vi behöver tänka om i vårt konsumtionsmönster och även bli bättre på att laga och reparera. Vi behöver även skapa en större marknad för att sälja vidare fullt fungerande varor när vi inte längre har behov av dem, säger han.
Hämta hem utflyttad bransch
Lokal produktion och smidigare sätt att lämna in och laga till exempel en kappa man rivit hål på är två sätt att uppnå EU:s klimatmål. Problemet är bara att vi i Sverige sedan länge avvecklat yrkesroller inom sömnad och flyttat ut en hel bransch till låglöneländer, företrädesvis i Asien.
– Vi behöver hämta hem detta igen och bygga upp en inhemsk produktion. Vi behöver också utbilda människor så att vi säkerställer rätt kompetens och yrkeskunskap utifrån svenska förhållanden.
Snabbare kompetensförsörjning
Nordiska Textilakademin har nyligen startat NY-utbildningen Sömnadsoperatör. I takt med att modebranschen förändras och rör sig bort från så kallat ”fast fashion” så ökar behovet i branschen av att anställa människor som kan göra jobbet med att sy i knappar och sy på lappar.
– Ur ett samhällsperspektiv så öppnade jag nästan champagnen när jag hörde talas om NY-konceptet. Som jag nyss sa behöver vi ställa om snabbt för miljöns skull och har inte tid med dagens långa ledtider för att ändra på befintligt utbildningsutbud. I NY däremot ges branschen en möjlighet att styra innehållet och driva på utbildningen och då går det fortare att få fram rätt kompetens, säger Christian Lundell och fortsätter:
– Branschen vet vad som behöver göras för att ställa om och har kunskapen kring hur det ska gå till, med NY får man även rätt folk på plats och kan då så att säga göra verkstad av planerna.
Bredd av sökande
NY-utbildningen till sömnadsoperatör är uppbyggd utifrån en etablerad kvalifikation och valideringsmodell som branschen tagit fram i samarbete med Myndigheten för yrkeshögskolan, som har till uppdrag att främja både utveckling av kvalifikationer som kan kopplas till SeQF och utveckling av validering i Sverige. Utbildningen ligger på gymnasial nivå (SeQF-4) men riktar sig till vuxna. Enligt Christian Lundell kan man med den här utbildningen möta en bred målgrupp.
– En av våra studerande har till exempel arbetat som tandsköterska. Hon ville göra något annat i livet, men var inte sugen på att gå uppåt i hierarkin utan ville fortsätta jobba med händerna. I den här utbildningen kan hon dessutom utveckla sin kunskap inom sömnad, som hon länge haft som fritidsintresse.
Vissa andra sökande är personer som kommit hit som flyktingar.
– De har med sig yrkeskunskaper från hemlandet, men behöver en svensk utbildning för att kunna söka svenska jobb och även för att få rätt yrkeserkännande och lön.
Gynnsamt för exporten
I takt med att textilföretag i vårt land får rätt kompetens så kan de också växa och expandera. Det är bra för oss som bor här, men enligt Christian Lundell också för svensk export.
– Textil och mode handlar mycket om att etablera ett starkt varumärke. Tänk om vi kan öka på antalet kända varumärken och öka volymerna av kläder som säljs. Då kan vi från svenskt håll ersätta dåligt producerade kläder på marknaden med sådana som är mer hållbart producerade. Alla människor har ju textilier på kroppen så potentialen är stor. Det svenska musikundret kan kompletteras med det svenska klädundret, säger Christian Lundell förhoppningsfullt.