Nya områdesanalyser beskriver kompetensbehovet inom besöksnäringen
Publicerad 16 oktober 2023
Nu publicerar Myndigheten för yrkeshögskolan Områdesanalys: Hotell, konferens, event och resor, en rapport som beskriver hur det gått för YH-utbildningarna inom området och hur efterfrågan på kompetens förändrats. Nyligen publicerades även områdesanalysen Restaurang, storkök och måltidsservice.
Karin Åkerman är analytiker på Enheten för analys och ansökan. Hon har skrivit rapporten och beskriver här i en kort intervju områdesanalysens huvudpoänger.
Vilka är de största utbildningsinriktningarna inom det här området?
– Flest utbildningsplatser finns det på utbildningar inom Hotel management och därefter kommer destinationsutvecklare, resekonsult och eventarrangör, säger Karin Åkerman.
Efter pandemin har den här branschen återhämtat sig rejält och det rapporteras om ökat intresse från att besöka Sverige, inte minst från våra grannländer. Innebär det att även utbildningsplatserna kommer att bli fler framöver?
– Vi planerar inte någon utbyggnad av program inom det här området i dagsläget. De utbildningar som finns behöver arbeta på att leverera bättre resultat genom att bland annat höja examensgraden. Dessutom har branschen visat ett stort intresse för yrkeshögskolans kurser och fortbildning av redan yrkesverksamma. Där finns det en större potential. Inte minst om arbetslivet engagerar sig och bidrar till att ta fram starka ansökningar, säger myndighetens analytiker Karin Åkerman.
Andelen, från hela utbildningsområdet hotell, restaurang och turism, som hade fått ett arbete som helt eller till största delen överensstämde med utbildningen låg 2022 på 47 procent (49 procent för 2019) jämfört med 65 procent (71 procent för 2019) för yrkeshögskolan som helhet.
Vad är orsaken till att överensstämmelsen mellan arbete och utbildning är lägre för det här området än genomsnittet inom yrkeshögskolan?
– Det handlar troligen om flera orsaker. En del av utbildningarna kan vara förberedande för chefs- och ledarbefattningar och det kan ta några år efter examen innan man når dit, i synnerhet om man inte har någon tidigare yrkeserfarenhet. Myndigheten behöver också fortsätta att bevaka och analysera arbetsmarknadens efterfrågan på kompetens för att säkerställa att det finns ett relevant och efterfrågat utbildningsutbud.