Nytt självskattningsverktyg underlättar kvalitetsarbetet inom konst- och kulturutbildningar
Publicerad 21 september 2021
Bättre överblick, ökad trygghet och möjlighet att hitta ett gemensamt språk då det gäller det systematiska kvalitetsarbetet. Det är några av fördelarna med myndighetens nya självvärderingsverktyg – åtminstone enligt utbildningsanordnarna själva.
Myndigheten släpper nu ett diagnostiskt självvärderingsverktyg i syfte att underlätta det systematiska kvalitetsarbetet inom konst- och kulturutbildningarna.
Frivilligt att använda
– Det är viktigt att påpeka att verktyget är ett frivilligt stöd, för både nya och erfarna utbildningsanordnare. Vi kommer alltså inte kontrollera vem som använder verktyget, men blir såklart glada om anordnarna själva ser en nytta, säger Ann-Sofie Sydow, utredare på Myndigheten för yrkeshögskolan.
Verktyget är uppbyggt kring ett antal teman och frågeställningar utifrån myndighetens fastställda kvalitetskriterier, som används vid myndighetens kvalitetsgranskningar. Du som anordnare kan nu med hjälp av verktyget skatta er verksamhet och ert kvalitetsarbete genom att besvara de olika delarna. Medan du arbetar i verktygen skapar du också en handlingsplan för fortsatt arbete.
Anordnare har testat och bidragit
Under sommaren har en handfull utbildningsanordnare testat verktyget. Två av dem är Julia Peirone, rektor och lärare på Umeå konstskola på Umeå konstskola samt Sofia Höfvner Skogh, rektor på Tillskärarakademin i Göteborg.
”Man får genom självvärderingsverktyget en sammanfattning på det man gör och jag önskar att jag hade haft det då jag började jobba på Umeå konstskola”, säger Julia.
Sofia säger: ”Jag kan ibland uppleva att det är lite fyrkantigt språk i verktyget men jag kommer att förankra det i personalen och jobba vidare med det. Det är bra med ett verktyg som bekräftar att man har ordning på sin verksamhet. Det är dessutom snyggt och pedagogiskt. Positivt också att man tydligt ser vad man fortsatt behöver utveckla och stärka.”
Webbinarium
Är du konst- och kulturanordnare så var gärna med oss på lanseringswebbinariet den 28 september mellan klockan 10.00-11.00 då myndigheten tillsammans med två anordnare presenterar verktyget och delar erfarenheter.
Efter webbinariet kommer självvärderingsverktyget finnas tillgängligt på myh.se.