Rätt kompetens kan få spelbranschen att fortsätta växa
Publicerad 16 februari 2023
Spelbranschen klarade coronakrisen bättre än de flesta andra branscher och går bra både i Sverige och globalt. I en ny områdesanalys från Myndigheten för yrkeshögskolan beskrivs branschens kompetensbehov på 3-5 års sikt. Områdesanalysen omfattar utbildningsinriktningarna programmerare (spel), spelgrafiker och speldesigner.
Det finns idag drygt 3 100 utbildningsplatser riktade mot spelbranschen inom yrkeshögskolan. Fördelningen är relativt jämn där spelprogrammerare har 1 174 utbildningsplatser, spelgrafiker 1 125 utbildningsplatser och speldesigner har 844 utbildningsplatser.
Examensgraden för utbildningsinriktningarna inom spel ligger högre än genomsnittet för yrkeshögskolan och andelen outnyttjade platser har de senaste åren varit lägre än genomsnittet för yrkeshögskolan. Dessutom är andelen i jobb efter examen hög. Av de speldesigners som examinerades 2021 hade 94 procent jobb året efter examen, för spelgrafiker var siffran 82 procent.
– En av de främsta orsakerna till att det här är utbildningar som går väldigt bra inom yrkeshögskolan är den starka kopplingen till arbetslivet och den stabila tillväxten för spelbranschen, säger Myndigheten för yrkeshögskolans analytiker Joel Junros.
Enligt Dataspelsbranschen omsatte den svenska spelmarknaden drygt 27 miljarder kronor under 2021. Det innebär att den svenska spelmarknaden i genomsnitt vuxit med cirka 21 procent per år mellan 2017–2021, att jämföra med cirka 15–16 procent för den globala marknaden.
– Bristen på kompetens är något av en bromskloss för den här branschen just nu. Yrkeshögskolan har en betydande roll att fylla, men även andra utbildningsformer och karriärvägar är viktiga för att branschen ska få de drygt 40 000 spelutvecklare de säger säg behöva till 2031, säger Joel Junros.
I områdesanalysen konstateras att den svenska spelbranschens utveckling ser positiv ut, trots en skakig omvärld. Det finns dock faktorer som kan bromsa branschens utveckling, där brist på kapital och kompetens är två av de största hindren framöver.