Redovisningsbyrån bygger sin rekrytering på yrkeshögskolan
Publicerad 5 december 2024
Hos ekonomiföretaget UCS One Business har åtminstone hälften av 90-talet anställda kommit från yrkeshögskolan genom åren. "Vi bygger vår juniora kompetensförsörjning på YH", säger vice VD Christian Rydkvist.
Fanny Paulander och Christian Rydkvist använder yrkeshögskolan som basen för rekrytering av redovisningskonsulter och flera andra yrkesgrupper. ”Yrkeshögskolan är företagens utbildningsform eftersom de som utför yrket även är de som utbildar. Därför förändras YH när yrkena förändras” säger de.
Foto: Maja Geffen/MYHHos UCS One Business i Linköping och Norrköping är de flesta anställda redovisningskonsulter. Man sysselsätter även löne-, HR-och systemkonsulter. Företaget har utvecklat ett systematiskt arbete för att försörja sig med kompetens från yrkeshögskolan.
– Det handlar om att vi vill hitta arbetskraft som är väl anpassad till branschen, och det är man om man har gått en YH-utbildning inom vårt område. Jag har själv läst på yrkeshögskolan en gång i tiden, säger Christian Rydkvist.
Fanny Paulander är ansvarig för mottagandet av YH-studerande som gör LIA, den praktikform som normalt ingår i programmen inom yrkeshögskolan. Hon tycker också att det är en fördel att rekrytera via YH.
– De får så mycket praktiskt kunnande i de här utbildningarna om man jämför med universitetsutbildningar. Och det är inte alltid som universitetsekonomer vill jobba med redovisning.
Växer med yrkeshögskolans hjälp
Företaget har vuxit en hel del och en stor del av nyrekryteringen har skett genom att man har anställt personer som man haft inne på LIA.
– Det här läsåret tar vi emot 14-15 studerande från olika utbildningsanordnare inom YH. De senaste åren har vi anställt ett tiotal personer om året efter LIA, säger Christian Rydkvist.
Eftersom det i dessa fall inte blir någon mer formell hantering kring anställningen, har företaget skapat en process för ansökan om LIA-plats som påminner om en jobbansökningsprocess.
– Vi lägger ut platsannonser för LIA och beskriver våra affärsområden och vad man kommer att få göra. De studerande som ansöker får skicka CV och personligt brev. De får också önska vilken av städerna de vill vara i, och om de vill jobba mot mindre bolag eller mot större. Sedan gör vi intervjuer med dem, säger Fanny Paulander.
Hon konstaterar:
– Det är många som vill göra sin LIA hos oss. Till den här perioden hade vi över hundra ansökningar, både från platsbundna YH-utbildningar och från distansutbildningar.
Matchning påbörjas
När företaget har fått klart för sig vilka studerande som kommer börjar arbetet med att matcha de studerande med handledare. Både utifrån arbetsuppgifter och utifrån en mer social känsla kring vem som kommer att trivas i vilket team.
– Det är inte längre svårt att få fram handledare internt. Vi har med det i utvecklingstrappor och liknande, att vi förväntar oss att man kan ta emot juniora kollegor. Många blir glada över att bli tillfrågade också, särskilt om de har gått YH själva för ett par år sedan. Då blir de stolta över att vi tycker att de har kompetensen för att ta sig an det här, säger Christian.
Tidplan med mål
UCS One Business har en tidplan för hur LIA går till, som anpassas efter individen och även efter att olika utbildare lägger upp sina LIA-perioder olika. I grunden går planeringen ut på att den studerande först skuggar en anställd för att stegvis bli mer självständig. Målet är att kunna bli anställd och ta emot egna kunder självständigt när utbildningen är slut.
– Både handledare och studerande kan vända sig till mig om det skulle vara något. Utöver det har jag veckovisa avstämningar med alla LIA-studerande. Då följer vi upp hur det går utifrån deras kursplan. Jag har inte stött på någon som valt fel yrke direkt. Men en del kan känna att ”konsult är inte något för mig”. Och då är det bra att de får se det tidigt, säger Fanny Paulander.
Blir kvar
Många som gör LIA hos UCS One Business blir alltså kvar som anställda.
– Det är inte en särskilt stor grej för organisationen. De studerande är redan så inkörda i jobbet och med i gänget, så anställningen blir mer som en fortsättning, säger Christian. Han fortsätter:
– Vi är många som är angelägna om att de studerande har det bra och utvecklas. Alla får julklappar vid jul som övrig personal och så vidare.
– Vi ser dem som kollegor redan när de kommer på LIA, avslutar Fanny.