Så lyckades Christer med distansstudier på yrkeshögskola
Publicerad 14 november 2024
Stöd från familjen, arbetsgivaren och klasskamraterna plus en tydlig plan för studierna. Det var avgörande faktorer för att Christer Nilsson i Säter skulle lyckas med sin distansutbildning till elprojektledare. Det, tillsammans med ett handfast råd som han fick från en av lärarna i början av yrkeshögskoleutbildningen.
Om andra vuxna tvekar inför att ta steget och börja studera, vill Christer peppa såhär: ”Vad är det värsta som kan hända om du provar? Ja, du kan misslyckas. Det händer inte så mycket för det. Då får du väl gå tillbaka och jobba med det du gjorde innan. Det är dumt att oroa sig för något som inte har hänt ännu. Om det går dåligt får man göra något åt det då.”
Foto: Maja Geffen/MYHDistansstudier har blivit allt vanligare och lockar många som inte är så flyttbara till att fortbilda sig eller ställa om i arbetslivet. Samtidigt är det lätt att felbedöma hur mycket tid och engagemang som krävs för att lyckas på distans. Det syns på statistiken för avhopp från utbildningar inom yrkeshögskolan, där avhoppen generellt sett är fler på distansutbildningar. Så hur gör man för att få ihop vuxenlivet med lyckade distansstudier?
Ville utvecklas
Christer Nilsson bor i Säter och jobbar på Dala Energi. När han sökte in till en distansutbildning på halvfart i två år hade han inte pluggat sedan han läste elprogrammet i gymnasiet. Han hade jobbat främst som elektriker och tekniker inom energiområdet i många år.
– Jag trivdes med jobbet men kände samtidigt att jag ville utvecklas. Jag hade sett projektledare inom el och tänkt att det där borde jag också kunna klara av, säger Christer Nilsson.
Deal med arbetsgivaren
Christer har sambo och två barn i tioårsåldern och kände sig varken intresserad av att flytta eller av att ta studielån. När han fick syn på en YH-utbildning till projektledare inom elkraft var det främst distansupplägget som lockade honom att söka. En annan viktig faktor var att utbildningen var gratis, som de flesta YH-utbildningar är. Christer valde att fortsätta jobba heltid. Han klarade av sina halvtidsstudier på ledig tid och på de närträffar som hölls i skolan vid flera tillfällen under utbildningen.
Familjen viktig
Christer Nilsson hade gjort en plan för sina studier: för tiden före, under och efter. I förplaneringen ingick förankring med familjen.
–Sambon och barnen fick frågan om de trodde vi skulle fixa det här tillsammans, för framförallt sambon fick dra ett större lass medan jag pluggade. Så familjen har varit viktiga för att jag skulle kunna lyckas med mina studier.
Under studietiden var Christers plan att han skulle vara aktiv i undervisningen och försöka finna bra studiekamrater att hänga med. Det lyckades han med över förväntan.
Samma mål
– Jag hittade kamrater i klassen som hade en liknande livssituation som jag med familj, barn och jobb. De hade samma mål som jag och behövde bli klara med studierna i tid. Så vi gjorde mycket av jobbet tillsammans på närträffarna. Det är väldigt trevligt i utbildningslokalerna med uppehållsrum där man kan umgås, så vi satt ofta kvar och jobbade efter lektionerna.
– Annars pluggade jag på helger och ibland på vardagskvällar. Men jag försökte att inte behöva plugga för mycket på vardagar, för man orkar inte riktigt med hur långa dagar som helst i längden.
Christer Nilsson tyckte att det var bra att det ingick LIA i hans utbildning (LIA är yrkeshögskolans praktikform). Han gjorde LIA på den egna arbetsplatsen under ledning av erfarna projektledarkollegor. ”Under LIA:n fick jag omsätta teorin i praktiken. I vår bransch är det ofta enklare att ta till sig saker genom att få göra dem praktiskt.”
Foto: Maja Geffen/MYHBra men inte enkelt
Christer klarade av sina tvååriga distansstudier på ett bra sätt. Han tyckte att det var väldigt roligt att få utbilda sig och lära sig nytt. Men han är noga med att påpeka att bara för att det gick bra, var allting inte enkelt.
Utöver stödet från familjen och arbetsgivaren nämner han några ytterligare faktorer som han tror gjorde skillnad.
– Önskan att utbilda mig kom från mig själv, inte från någon annan som sa att jag borde plugga. Det tror jag var ett skäl till att mina studier blev lyckade.
Bästa tipset
Så var det också ett tips som hjälpte Christer, som han fick en av de första dagarna på utbildningen.
– Vi hade en utbildare som heter Björn Fors och han sa såhär: ”det du gör direkt eller så tidigt som möjligt, det slipper du göra senare”. Och jag tog verkligen till mig de orden. Så det är mitt tips till andra också: skjut inte upp saker, för det kommer kanske ändå att bli stressigt senare. Och om det är frågor som du inte kan, då är det inte bra att upptäcka det sista kvällen före inlämning eller tentamen.
Christer fortsätter:
– Man måste ha lite marginal för sin egen skull också. Det hinner hända saker i livet under två års studietid. Man måste kunna balansera upp sådant, man kan inte gå på max hela tiden. Och det blir jättesvårt om man väl halkar efter, för utbildningen tar inte paus bara för att någon inte hinner med.
Motigt ibland
Det var framförallt vid ett tillfälle som Christer själv fick känna på när det var extra tufft med distansstudier.
– Vi hade en kurs som var mer teknisk och som innehöll en hel del matte och formler. Det kändes faktiskt lite övermäktigt för mig just där och då. När man läser på distans är det tydligt att det ligger ett extra ansvar på en själv att hänga med. För de som utbildar är kanske inte anställda heltidslärare, så det är inte säkert att man har kontakt med dem hela tiden som man hade haft om utbildningen skedde på plats varje dag.
Christer tog sig igenom även denna kurs fast det var motigt.
– Jag nyttjade den kunskap som jag hade runtomkring mig. Dels från studiekamraterna i min grupp, dels vände jag många frågor till min arbetsplats och de kunniga kollegor jag har här.
Öppnade dörrar
Christer hade ju gjort en plan som omfattade tiden före studierna, under studierna och efter studierna. Planen för tiden efter studierna var att någon gång i framtiden gå in som projektledare – men det kom att bli mycket snarare än så. Redan medan han pluggade fick han erbjudande om att projektleda hos sin arbetsgivare Dala Energi, och efter bara något år som färdig projektledare blev han projektchef. Just nu är han dessutom tillförordnad entreprenadchef.
– Studierna öppnade verkligen dörrar för mig. Det har bara flutit på sedan dess egentligen. Jag känner att jag är jättenöjd med att jag gjorde den här satsningen.
Inför första dagen på utbildningen var det nervöst, berättar Christer. ”Hur duktiga är de andra? Hur svår är utbildningen? Vi hade en uppstart på plats och efter bara några dagar insåg jag att de flesta av oss var på ungefär samma nivå. Man är ju där för att utbilda sig till något man inte kan ännu, annars hade man inte behövt vara där.”
Foto: Maja Geffen/MYH