Snart är YH-flex en permanent del av yrkeshögskolan
Publicerad 16 december 2022
Försöksverksamheten YH-flex påbörjades 2020 och ska återrapporteras till regeringen i april nästa år. Den 7 december arrangerade Myndigheten för yrkeshögskolan en slutkonferens med medverkande anordnare för att sammanfatta verksamheten så här långt och ta sikte mot hur YH-flex kan utvecklas framöver.
YH-flex är till för individer som redan har yrkeskunskaper som motsvarar en betydande del av en yrkeshögskoleutbildning. Syftet med försöksverksamheten YH-flex är att utveckla modeller för omfattande tillgodoräknande och med tillgodoräknandet som utgångspunkt genomföra individualiserad komplettering mot examen.
YH-flex har på kort tid kunnat visa upp goda resultat. I genomsnitt har studerande som antagits till YH-flexplats tillgodoräknat sig 50 procent av utbildningen. Så här långt har 150 studerande tagit examen och av dem har 120 tagit examen snabbare.
Positiva anordnare vill utveckla YH-flex
En av deltagarna på slutkonferensen var Niclas Andersson, teamledare hos utbildningsanordnaren TUC. Han är mycket positiv till att det satsas på att ta fram nya koncept som gynnar yrkesverksammas möjligheter att validera och tillgodoräkna kompetens.
– Validering är komplext och för oss som anordnare är det inget vem som helst kan göra vid sidan av sin ordinarie undervisning. Vi har fått utveckla nya metoder och höjt vår förmåga. Inom YH-flex behövs fleråriga beslut, bättre långsiktighet och fler platser vilket skulle innebära att vi anordnare kan skapa en stabilare verksamhet med högre kvalitet, säger Niclas Andersson.
En annan deltagare på slutkonferensen var Mikael Weimarck från FEI, Företagsekonomiska Institutet. Han anser att YH-flex delvis gjort att nya, mer seniora, yrkesgrupper hittat till yrkeshögskolan.
– Yrkeshögskolan har en viktig roll i det livslånga lärandet och med YH-flex blir utbildningsformen attraktivare för yrkesverksamma. YH-flex gör jobbet, den erbjuder studerande en snabbare väg till examen, säger Mikael Weimarck.
Mikael Weimarck och Niclas Andersson är överens om att den stora utmaningen med YH-flex idag är att även individer som inte haft särskilt mycket att tillgodoräkna varit intresserade av konceptet. I vissa fall har individer som saknat tidigare erfarenhet av yrkesrollen, och därmed inte haft mycket att tillgodoräkna, ändå sökt till YH-flexplats, och i vissa fall även blivit antagna.
– I undantagsfall har YH-flex blivit en genväg för den som inte kommit in på den ordinarie utbildningen. De är ett hål i logiken som vi skulle behöva göra något åt, säger Mikael Weimarck.
Förordningsändring skulle göra YH-flex mer träffsäkert
Tidigare i år fattades beslut att göra YH-flex till en permanent del av yrkeshögskolan, men exakt hur konceptet kommer se ut i framtiden är inte klart.
I den pågående försöksverksamheten har myndigheten och utbildningsanordnarna arbetat inom befintligt regelverk för yrkeshögskolan, till exempel med behörighet och urval, men på sikt anser försöksverksamhetens projektledare Anna Kahlson att det kan krävas vissa förändringar.
– Regelverket ger idag inte anordnarna tillräckliga förutsättningar att nå rätt målgrupp för YH-flex. Myndigheten utreder olika möjligheter för att åstadkomma ett mer träffsäkert tillträde, säger Anna Kahlson.
Nästa ansökningsomgång
I början av nästa år öppnar en ny ansökningsomgång om att bedriva YH-flex. Mer information kommer på myh.se inom kort.