Uppföljning ska ge bättre bild av yrkeshögskolans kostnader
Publicerad 28 augusti 2023
Myndigheten för yrkeshögskolan genomför under hösten 2023 en pilotundersökning som avser uppföljning av kostnader och intäkter som är förknippade med att bedriva YH-utbildningar.
I undersökningen ingår 33 utbildningar som bedrivs av utbildningsanordnare som representerar olika typer av huvudmannaskap, storlek, inriktning och som verkar i olika delar av landet. De utvalda utbildningarna representerar också olika utbildningsinriktningar och studieform – allt för att få en så stor bredd som möjligt. I pilotundersökningen är huvudsyftet att testa om frågeunderlaget fungerar tillfredställande.
Varför är det viktigt att genomföra uppföljning av kostnader och intäkter för YH-utbildning?
MYH:s ansvar när det gäller utbildningarnas kostnader och medfinansiering regleras i myndighetens instruktion där det anges att myndigheten ska svara för uppföljning av användningen av stöd och annan uppföljning inom sitt ansvarsområde. Myndigheten har också ett ansvar att vid fördelningen av statsbidrag ta hänsyn till i vilken grad en utbildning finansieras av arbetslivet. Utöver det har MYH också ansvar för att vid beräkningen av statsbidrag eller särskilda medel särskilt beakta de faktiska kostnaderna för utbildningen samt hur det samlade ekonomiska ansvaret för en utbildning delas mellan staten, arbetslivet och andra finansiärer vid beräkningen av statsbidrag och särskilda medel.
Hur omfattande är uppföljningen?
Uppföljningen avser de kostnader och intäkter som genererats för att starta och bedriva utbildning – alltså inte kostnader för att ansöka om statsbidrag för en YH-utbildning. MYH har strävat efter att ha så få kostnadsposter som möjligt för att inte göra särredovisningen allt för komplicerad.
Vad ska resultatet i undersökningen användas till?
När MYH har fått in tillräckligt underlag för vilka kostnader och intäkter som är förknippade med att genomföra YH-bildning, är avsikten att detta ska ligga till grund för att kartlägga behov av justerade schablonnivåer och en fortsatt utveckling statsbidragsmodellen.