Validering väntas bli hett i nya systemet för omställningsstudiestöd
Publicerad 12 april 2022
När Myndigheten för yrkeshögskolan bjöd in till nationell konferens om validering diskuterades ämnet från flertalet synvinklar. Som en röd tråd genom förmiddagen återkom omställningsstudiestödet som riksdagen tar upp för beslut i juni. Intresset för validering väntas öka rejält när nya målgrupper ska lockas att vidareutbilda sig under livets gång.
Flera talare vid valideringskonferensen förväntar sig att validering ska locka större målgrupper om det nya omställningsstudiestödet blir verklighet nästa år. Från vänster Andreas Bokerud, Mikael Weimarck och Josefine Larsson.
Foto: MYH– Om man ska sammanfatta omställningsstödet kort så kan man säga att det kommer innebära att de allra flesta kan studera med minst 80 procent av lönen i upp till ett år, säger Andreas Bokerud som är tjänsteman på utbildningsdepartementet.
– Det har ju varit det största hindret för många som vill byta karriär eller gå vidare inom sitt yrke: hur ska jag få ihop lån, familj och studier?
Stödet, som tas upp för beslut av riksdagen i juni, innebär att redan yrkesverksamma personer kan få mycket större summor i bidrag än vad man kan få genom det ordinarie studiestödssystemet från och med den 1 januari 2023. Stödet ska gå att söka från den första oktober 2022. Man behöver uppfylla vissa kriterier som att ha arbetat flera år i rad under de senaste åren. Fullt utbyggt kan 44 000 personer komma att omfattas av det.
Validering nyckel för yrkesverksamma
En nyckel i arbetet med att utbilda redan yrkesverksamma personer är validering, alltså att synliggöra och erkänna kompetens som personer har skaffat sig på andra sätt än genom formell utbildning. En som har erfarenhet av detta är Mikael Weimarck på Företagsekonomiska institutet, FEI. FEI är en mellanstor aktör inom yrkeshögskolan och ingår i försöksverksamheten med YH-flex. YH-flex går ut på att personer som redan kan delar av en utbildning får validera sina kunskaper och sedan läsa in resten av utbildningen med individuell studieplan för att kunna ta examen snabbare.
Anna Kahlson från MYH berättar att majoriteten av dem som tagit examen från en YH-flex-utbildning har fått tillgodoräkna sig i genomsnitt halva utbildningen genom validering av sin faktiska kompetens. Mikael Weimarck kommenterar detta:
– En utmaning tidigare har varit att incitamenten för validering inte alltid stämt överens med våra drivkrafter som anordnare. Om vi validerar en studerande så att den försvinner från en studieplats så försvinner också vår ekonomiska ersättning.
YH-flex kompenserar anordnarna för att de får högre kostnader för studerande som valideras, och i det kommande omställningsstödspaketet ingår en möjlighet till ekonomisk ersättning för dem som validerar individer.
Möjlighet för fler
Josefine Larsson som är utredare på IF Metall menar att omställningsstödet kommer att sätta mer fokus på vars och ens möjlighet att gå vidare och utvecklas inom arbetslivet.
– Idag kan arbetsgivaren välja vilka man ska satsa på och kompetensutveckla. Med omställningsstödet blir det tydligare att man själv kan ta ett sådant steg som individ. Man kanske vill vara kvar på samma arbetsplats men söka en tjänst med andra kvalifikationskrav, säger hon.