Valideringskartan: Nytt verktyg för att hitta möjligheter till validering
Publicerad 22 mars 2021
Nu lanseras Valideringskartan – ett verktyg som snabbt ger en överblick över möjligheterna till validering och vem som ansvarar för vad
– Det svenska systemet för validering är decentraliserat och innehåller olika regelverk för olika sektorer och utbildningsnivåer, säger Svante Sandell utredare på Myndigheten för yrkeshögskolan.
Allt på ett ställe
Genom att samla allt på ett ställe ska valideringskartan underlätta för i första hand personer som arbetar med vägledning, till exempel studie- och yrkesvägledare, handläggare på arbetsförmedlingen eller omställningscoacher. Men kartan kan även komma till nytta för andra grupper och användas i utbildande syfte.
– En person som företräder en region eller en bransch kan använda kartan för att förklara validering och systemet i sin helhet för sina intressenter, säger Svante Sandell.
Olika ingångar beroende på sammanhang
Validering kan användas inom utbildning, både för att bli behörig eller för att förkorta studierna. Validering kan också leda till en anställning, genom att individen bevisar sin yrkeskompetens i olika test.
– Det finns en stor mängd aktörer som utför valideringar. Valideringskartan är illustrativ med olika ingångar och länkar vidare, beroende på vilket sammanhang som gäller för individen som ska valideras, säger Svante Sandell.
Valideringskartan lanseras som en interaktiv pdf, ett format som passar de flesta plattformar och fungerar även utan internetuppkoppling. Hela eller delar av kartan kan även skrivas ut, om så önskas.
Framtagen i samverkan
Valideringskartan är kvalitetssäkrad i samverkan med andra myndigheter med ansvar för valideringsfrågor.
Sedan den 1 januari 2020 har Myndigheten för yrkeshögskolan uppdraget att stödja, följa och informera om utvecklingen inom valideringsområdet regionalt och nationellt.
Utöver valideringskartan har myndigheten samlat olika stöd och verktyg för personer som arbetar med validering på myh.se. Stödet omfattar validering inom olika utbildningsformer och nivåer samt inom arbetslivet.