YH-flex är här för att stanna
Publicerad 13 april 2023
Våren 2020 gav regeringen Myndigheten för yrkeshögskolan i uppdrag att genomföra en försöksverksamhet med en snabbare och mer flexibel väg till en yrkeshögskoleexamen – YH-flex. Nu är försöksverksamheten avslutad och resultaten har rapporterats till regeringen. Ett flexibelt snabbspår mot examen inom yrkeshögskolan för de som har betydande yrkeserfarenhet eller annat tidigare lärande med sig innebär fördelar från många perspektiv. Därför fattade myndighetens generaldirektör i höstas beslut om att YH-flex ska införas permanent i yrkeshögskolan.
Myndigheten har genomfört tre ansökningsomgångar (2020, 2021 och 2022) för att fördela YH-flexplatser. Resultaten visar att studerande kan tillgodoräkna en betydande del av utbildningen och att YH-flex möjliggör för studerande att ta examen snabbare.
– Resultaten pekar på att vi når en annan målgrupp av studerande jämfört med ordinarie utbildningar. YH-flexstuderande är äldre, har fått större tillgodoräknanden, och tillgodoräknar yrkeserfarenhet i större utsträckning, säger Anna Kahlson, projektledare för försöksverksamheten.
Utbildning på YH-flexplats genomförs med en sammanhållen modell för validering och kompletterande utbildning som ökar flexibiliteten och effektiviserar vägen till en examen. YH-flex har genomförts utifrån befintligt regelverk som extra platser på redan beviljade utbildningar. Den största skillnaden mot YH-programmen är att arbetet med validering och tillgodoräknande görs vid utbildningsstart och att YH-flex har en egen statsbidragsmodell. Statsbidraget för YH-flex är utformat för att stimulera till både omfattande tillgodoräknanden och ett individuellt och flexibelt genomförande av den kompletterande utbildningen.
Effektivt att ta tillvara redan utvecklad kompetens
Försöksverksamheten visar att det är möjligt att genomföra validering och tillgodoräknanden i en större omfattning än vad som tidigare skett inom yrkeshögskolan. Den testade modellen bedöms bidra till ett mer effektivt nyttjande av yrkeshögskolans statsbidrag.
– YH-flex visar att det går att effektivisera vägen till en examen, vilket är en vinst för både samhället, arbetsmarknaden och för individen. Vi ser att det framöver finns ett stort behov av YH-flex, inte minst i samband med omställning, säger Anna Kahlson.
Även om försöksverksamheten visat att YH-flex går att genomföra inom befintligt regelverk, finns det behov av fortsatt utveckling kopplat till frågor om tillträde till YH-flexplatser, planering och genomförande av både validering och kompletterande utbildning samt ledningsgruppens ansvar att fatta beslut om tillgodoräknanden.
– Avslutningsvis vill jag tacka alla anordnare som deltagit i försöksverksamheten. Ert stora engagemang och intresse har varit viktigt för utvecklingen av YH-flex. Det här sättet att bedriva utbildning, där validering är ett naturligt inslag, är en framtidsfråga, säger Anna Kahlson.