Yrkeshögskolan förser Helen med nya trafiklärare
Publicerad 3 april 2025
Yrkeshögskolan är den främsta vägen när Helen Melchersson vill rekrytera ny kompetens till sin trafikskola i Norrköping. Därför har hon och medarbetarna tagit emot studerande som gör LIA, lärande i arbete, genom åren.
Trafikskolechef Helen Melchersson.
Foto: Maja Geffen/MYH– Det går förstås att rekrytera trafiklärare som redan finns i branschen. Men det har varit kompetensbrist länge, så vill man ha in nytt folk är det yrkeshögskolan som gäller. Vi har anställt i princip alla som vi har haft hos oss på LIA, säger trafikskolechef Helen Melchersson.
Hon driver sedan många år tillbaka trafikskolan Helens för körkort AB med lokaler i centrala Norrköping. Dottern Unni Melchersson är utbildningsledare i företaget. Båda är i grunden trafiklärare, och tillsammans berättar de hur de gör när de tar emot blivande trafiklärare som gör sina LIA-perioder hos dem. LIA står alltså för lärande i arbete och är den praktikform som brukar ingå i yrkeshögskolans olika program.
Viktigt att få in rätt person
– Här i stan är det så att ”lianerna”, som jag kallar dem, brukar få välja ut några trafikskolor som de vill besöka tidigt under utbildningen. Sedan vill de ofta göra LIA hos någon de har besökt, säger Helen.

– Vi brukar ta samtal med dem först eftersom det är viktigt att se att personen har rätt egenskaper för att bli en bra trafiklärare. Det handlar mycket om att ha hög social kompetens och att kunna vara trevlig mot olika människor, säger Unni. Hon fortsätter:
– De brukar alltid få köra bil med mig också. De gör förvisso ett körprov innan de antas till utbildningen, men vi vill ändå gärna se om deras körning är trafiklärarmässig.
Prova arbetet under handledning
LIA ska vara handledarlett lärande i verkliga jobbsituationer. Helen och Unni med kollegor slarvar inte med upplägget.
– På den första LIA:n får våra lianer se alla utbildningar vi har på den här skolan och följa med under teoriutbildning och riskutbildning. De får sitta med i baksätet vid körlektioner och även följa med när elever gör prov, berättar Helen.
– Dessutom får de vara med olika lärare hos oss vid olika tillfällen. Vi vill att de studerande ska få många tips och se varierade arbetsmetoder, för att hitta det som passar dem själva, säger Unni. Hon fortsätter:
– Normalt sett får de gå in i slutet av perioden och hålla delar av en lektion, som att berätta vad som ska göras idag eller rita och förklara något moment.
Bli självständig stegvis
Den andra LIA-perioden omfattar tio veckor i den YH-utbildning som Helens för körkort brukar ta emot studerande från.
– Då brukar det vara så att framåt mitten av perioden kan man växla så att kandidaten håller lektionen och trafikläraren sitter bak och hjälper till. De allra sista veckorna ska man få känna på hur det är att jobba så självständigt som möjligt. Men det är individuellt hur mycket stöttning olika kandidater behöver, säger Unni.
Investering i ny kompetens
– I och med att våra trafiklärare blir handledare så går det åt en hel del tid för att ta emot en person på LIA. Det är en investering för oss. Men det som är en stor fördel med LIA är att man får in den nya personen i arbetsteamet. De anställda blir ju involverade och får säga vad de tycker. Ibland kommer de och säger till mig att ”du måste anställa den här personen för den är så bra”. Det är ju en kvalitetssäkring, säger Helen.
– I alla branscher där man jobbar i team eller två och två är LIA perfekt. Det blir som att ha en lärling så att säga, instämmer Unni.