Yrkeshögskolans praktikform leder till jobb för många studerande
Publicerad 1 november 2024
De absolut flesta får jobb efter att ha tagit examen från yrkeshögskolan, och över hälften av dem får anställning där de gjort sin LIA (lärande i arbete, yrkeshögskolans praktik). Trädgårdsmästare Elin Fihlén är en av dem. "På bara något år gick jag från LIA till fast anställning", säger hon.
Elin Fihlén
Foto: Maja Geffen/MYHElin Fihlén bor i Avesta i södra Dalarna. Hon växte upp på en bondgård i trakten och har jobbat med lite olika saker genom åren. Bland annat har hon bott i London och jobbat i kök, samt inom vården hemma i Sverige. Hon har också arbetat en period med utemiljö i Svenska kyrkan.
För ett antal år sedan gick Elin en trädgårdsutbildning på folkhögskola.
– Jag har alltid haft ett intresse för odling och hållbarhet. Men så var det lite svårt med jobb efter folkhögskoleutbildningen och då blev det vården istället.
Valde yrkeshögskolan
Trädgårdsintresset fanns dock kvar och Elin Fihlén beslöt sig för att ge det en ny chans, denna gång på yrkeshögskolan. Närmaste utbildning fanns i Enköping. Den fick det bli eftersom Elin har sambo, barn och hus och därför inte kände sig flyttbar.
– Jag hade kollat upp det här med yrkeshögskola och visste att LIA ingår, vilket jag tyckte kändes bra. Det är också tryggt att utbildningarna på yrkeshögskolan följs upp regelbundet och att man vet att yrkena de utbildar till är efterfrågade.
Elin Fihléns arbetsplats Engelsbergs bruk tar bland annat emot gäster för vetenskaplig konferensverksamhet, seminarier och liknande. En del av jobbet i trädgården handlar om att odla grönsaker och frukt som besökarna får äta av.
Foto: Maja Geffen/MYHProva olika arbetsplatser
LIA står för lärande i arbete och innebär att den studerande provar yrket i skarpt läge på en arbetsplats, under handledning av personal. På Elins utbildning hade skolan gjort i ordning en lista med rekommenderade arbetsplatser i regionen för att underlätta för de studerande att söka själva.
– Vi var ute i flera perioder. Om man ville fick man dela upp dem så att man var några veckor på ett ställe och sedan några veckor någon annanstans. Så gjorde jag. Dels ville jag få chansen att testa olika inriktningar inom trädgårdsbranschen, dels tänkte jag att det skulle öka mina chanser att få jobb efteråt.
Tog själv kontakt
På det här viset fick Elin både testa fastighetsskötsel med utemiljöarbete samt vara hos en trädgårdsmästare som drev egen firma. Sin nuvarande fasta arbetsplats, Engelsbergs bruk, hittade hon dock inte via listorna som skolan erbjöd.
– Det här är ett privatägt bruk som är världskulturarv. Jag kände faktiskt inte ens till att det fanns arbetstillfällen inom trädgård här, men de sökte en person för fast anställning och då såg jag annonsen. Jag hörde av mig och frågade om jag fick komma hit och göra LIA.
"Först såg jag fram emot att studietiden på min YH-utbildning skulle vara relativt kort. Men jag blev överraskad över hur roliga jag tyckte att studierna var och kände i slutänden att jag hade kunnat plugga lite till!”
Foto: Maja Geffen/MYHDet ena ledde till det andra
Elin fick komma på besök inför LIA:n och hon blev imponerad av det hon möttes av.
– När jag kom hit första gången var det vinter och ett snötäcke låg över köksträdgården och parkerna. Men ändå kände jag ”wow, vilken miljö”!
Tre veckors LIA ledde till sommarjobb, som ledde till säsongsjobb efter studietidens slut. Sedan gick säsongsjobbet över till en fast anställning eftersom en annan anställd slutade.
– Jag är så otroligt glad över att jag har fått jobb här. Trädgård är verkligen prioriterat hos min arbetsgivare. Det är ett väldigt varierat arbete eftersom vi har både växthus, köksträdgård, parkmiljö och skog. Ena gången står man och pillar med växterna i växthuset, en annan dag kör man hjullastaren och på vintern blir det mycket att röja i skogen och såga ner träd.
Våga söka
Elin Fihlén vill gärna förmedla ett par saker till andra som funderar på att plugga på YH. En av sakerna är att yrkeshögskoleprogrammen känns lagom långa för många vuxna, ofta mellan ett och två år. En annan är hur bra det kan bli efteråt.
– Jag trodde inte att det här skulle hända, att jag skulle bli fast anställd så snabbt och på ett ställe ganska nära mitt hem dessutom.
Hon avslutar:
– När folk runtom mig funderar på att plugga men är osäkra brukar jag alltid säga numera: sök bara! Sedan när du har kommit in kan du ta det där med hur det känns och så. Jag tycker det är fint att jag kan vara exempel på att det kan bli jättebra för vem som helst som satsar på YH.
Det finns en hel del jobb inom utemiljöbranschen men alla som jobbar i den har inte utbildning. ”Det finns en efterfrågan på oss som är utbildade. Det hade nog gått att få jobb inom branschen även utan studier, men jag kände att jag ville utbilda mig och vara säker på mina kunskaper”, säger Elin.
Foto: Maja Geffen/MYH