Yrkeshögskolor på jakt efter fler LIA-platser
Publicerad 9 september 2020
Yrkeshögskolan har byggts ut kraftigt de senaste åren och nyligen fattades beslutet att utöka med ytterligare 5000 platser på höstens utbildningar. Samtidigt har pandemin gjort det svårare för många företag att ta emot LIA-studerande och nu är det flera yrkeshögskolor och studerande som jagar efter nya LIA-platser.
Lärande i arbetslivet (LIA) är en unik kombination av teori och praktik som bäddat för yrkeshögskolans framgångar och gjort utbildningsformen populär hos både studerande och arbetsgivare.
Hans Rosén arbetar som arbetslivskoordinator hos Göteborgs Tekniska College (GTC) och är en av dem som jobbar med att få samarbetet mellan yrkeshögskolan och arbetslivet att fungera. Enligt honom kommer det bli tuffare att hitta LIA-platser till de studerande.
- Det handlar inte bara om att hitta vilken LIA-plats som helst. Vi vill kunna matcha rätt studerande med rätt arbetsplats. Det är extremt viktigt för att bägge parter ska känna sig nöjda. Vi vill att den studerande ska kunna tillföra företaget något, men också att den studerande ska få chansen att prova på en miljö de är intresserade av, säger Hans Rosén.
Under pandemin har många företag ställt om sin verksamhet och är av smittskyddsskäl försiktiga med att släppa in externa konsulter och studerande på industrierna.
- Flera av våra samarbetsföretag jobbar hemifrån en eller par dagar i veckan. Det har funkat med hemarbete för de flesta studerande, men man ska ju komma ihåg att de inte är fullärda än. Stöter man på problem blir det kanske lite svårare att få hjälp ibland. Man får ringa sin handledare och det funkar, men blir inte riktigt samma sak. Man får göra det bästa av situationen helt enkelt. Det är ju även så det fungerar i arbetslivet, säger Hans Rosén.
Maria Tengner är verksamhetschef på installatörsföretegens utbildningsföretag INSU. Hon menar att de klarat sig bra under pandemin eftersom de nästan bara bedriver distansutbildningar. Många av dom som studerar hos INSU gör dessutom sin LIA på det företag där de redan är anställda.
- Nu har vi två klasser som snart ska ut på LIA och det kan bli lite tuffare. Vi har fått signaler från de studerande om att flera företag är avvaktande. Vi förstår att om handledaren själv jobbar hemifrån så blir det svårare att ta emot, men samtidigt är det viktigt att vara kreativ och försöka att hitta lösningar, säger Maria Tengner.
Optimistiska utbildningsanordnare
Maria Tengner berättar att de som anordnare försöker hjälpa till mer än vanligt och att de även är flexibla med hur de planerar LIA-perioderna så att företagen ska kunna ta emot fler studerande än tidigare.
- Vi finns här för arbetslivet och de måste också ta ett ansvar för att kompetensförsörjningen ska fungera. Vi får försöka att visa förståelse för varandras utmaningar och göra det bästa av situationen, säger Maria Tengner.
Även Hans Rosén är optimistisk och säger att en lösning kan vara att hitta samarbetsföretag inom fler branscher. Dessutom betonar han att yrkeshögskolans studerande är eftertraktade på arbetsmarknaden.
- Visst är det svårare än vanligt att få ihop LIA-platser, men företagen måste även kunna se framåt och planera för framtiden. För våra samarbetsföretag är LIA en viktig rekryteringsbas. Den kompetens som yrkeshögskolan genererar är efterfrågad och jag känner mig övertygad om att vi hitta tillräckligt många företag som behöver vår hjälp, säger Hans Rosén.
Branscher i behov av att rekrytera
På konsultbolaget PE Teknik & Arkitektur har man tagit emot LIA-studerande från Nackademin i flera år. Chefen för konsultbolagets vattensektion Michael Ohlsson beskriver möjligheten att ta emot LIA-studerande som en förmån.
- Det behövs många nya kompetenta medarbetare i vår bransch. Som företag har vi många skäl att ta emot studerande från yrkeshögskolan. Framförallt är det en bra utbildningsform som matchar arbetsmarknadens behov, säger Michael Ohlsson.
Trots pandemin hade vattensektionen på företaget flera LIA-studerande hos sig under våren.
- Vi har stora lokaler och bra möjligheter att vara på plats. Vi tänkte noggrant igenom hur vi skulle arbeta, säkrade arbetsplatserna och följer fortsatt Folkhälsomyndighetens rekommendationer på ett ansvarsfullt sätt, förklarar Michael Ohlsson.
För PE Teknik & Arkitektur är LIA ett sätt att fånga upp och rekrytera talanger. Hittills i år har de anställt två LIA-studerande, men Michael Ohlsson är övertygad om att de kommer att anställa fler i framtiden.
- Vi kommer att ta kunna ta emot studerande även under hösten och på sikt kanske det skulle kunna gå att ta emot fler än idag. Finns det intresse så har vi intressanta arbetsuppgifter, säger Michael Ohlsson.