Branschvalidering med kvalitet i fokus på ny konferens
Publicerad 23 september 2022
Hur säkerställer man god kvalitet i en modell för branschvalidering? Branscher som har valideringsmodeller eller är på god väg att ta fram modeller har samlats för utbyta tankar och erfarenheter.
Branschvalidering innebär att man testar en individs yrkeskompetens och ger papper på den kompetensen, och detta sker i branschernas regi. Fungerande valideringsmodeller bidrar till kompetensförsörjningen på arbetsmarknaden.
Många branscher som har valideringsmodeller har samlats till den första kvalitetskonferensen som MYH arrangerat inom ramen för ESF-projektet BOSS. Målet med träffen var att enas kring en samsyn på vilka kvalitetskriterier som ska råda för att en branschvalideringsmodell ska bli listad på MYH:s webbplats.
Via länken nedan hittar du listan över kvalitetskriterierna.
– Vi har pratat mycket om det här: finns det ingen röd tråd så tappar vi i trovärdighet. Därför är det viktigt med gemensamma kriterier. Då blir det också tydligt för utomstående varifrån legitimiteten i modellen kommer, säger Anna Thelin från Servicebranschens yrkesnämnd.
– Att vi har kriterier att leva upp till höjer statusen för våra modeller i olika branscher. Modellerna är framtagna av branschen för branschen, förankrade med parterna och följer kvalitetssäkrade metoder. Allt det blir tydligare på det här viset, säger Thomas Nylund från de kommunala bolagens arbetsgivarorganisation Sobona.
Anna Thelin från Servicebranschens yrkesnämnd och Thomas Nylund från Sobona.
Foto: MYHEtt annat viktigt syfte med kvalitetskonferensen var att branschföreträdare som arbetar med valideringsfrågor skulle få en chans att nätverka, och detta syfte tog man verkligen vara på. Två som resonerade kring villkoren kring validering i sina respektive branscher var Christian Lundell från stiftelsen Proteko/Nordiska textilindustrin och Charlotte Gimfalk från Yrkesnämnden för film och tv.
Christian Lundell från stiftelsen Proteko/Nordiska textilindustrin och Charlotte Gimfalk från Yrkesnämnden för film och tv.
Foto: MYH– Det är viktigt att få utbyta erfarenheter eftersom vi verkar i olika branscher men tänker validering på samma sätt. Validering är som att man har körkort på sitt yrke, brukar jag säga så att folk ska förstå vad det handlar om, säger Christian Lundell.
– Vår bransch har många projekt- och visstidsanställda, vi kan ta in så många olika kompetenser i våra projekt. Där är validering och samverkan med andra branscher jätteviktiga. Vi har inte tid att undersöka om kompetensen finns varje gång vi ska rekrytera till ett kort uppdrag, då är validering bra för att vi ska kunna använda meritbaserad rekrytering, säger Charlotte Gimfalk.
MYH:s förhoppning är att kvalitetskonferensen för branschernas valideringsmodeller ska bli ett återkommande evenemang.