Kvalitetskriterier för branschmodeller
På den här sidan kan du ta del av de kvalitetskriterier som bör uppfyllas för att en branschvalideringsmodell ska listas hos MYH. Kriterierna är uppdelade i fem rubriker.
Modellen är förankrad och legitim i branschen och hos parterna
Huvudmannaskapet är av stor betydelse för modellens nationella legitimitet och förankring. Dessa faktorer är avgörande för vilken status och erkännande som valideringens resultat kan uppnå.
Ett bransch- och/eller partsgemensamt ägarskap säkerställer legitimitet och en direkt förankring bland huvudmännens intressenter.
Kontrollpunkter:
- Valideringsmodellen ägs av branschen, ägarskapet är partsgemensamt alternativt med motparts godkännande eller motsvarande intressentförankring
- Resultatet av en validering kan leda till någon form av formellt erkännande.
Modellen utgår från relevant kvalifikation för respektive yrkesroll eller kompetensområde
Kompetenskraven ska vara väl beskrivna och förankrade i branschen för att säkerställa deras relevans och legitimitet. Beskrivningarna som baseras på kvalitetskritiska och kvalificerande arbetsmoment benämns kvalifikation eller motsvarande.
Kontrollpunkt:
- Valideringsmodellen utgår från en kvalifikation eller motsvarande som innehåller fastställda kompetenskrav för respektive yrkesroll eller kompetensområde.
Modellen har ett system för att godkänna validerings- leverantörer och/eller yrkesbedömare
En valideringsleverantör är den juridiska person som utifrån till exempel avtal med huvudman har rätten att utföra valideringar inom ramen för en valideringsmodell.
Valideringsmodellen kan till exempel kravställa den kompetens som ger valideringsledare och yrkesbedömare behörighet att leda och genomföra valideringar. Kraven kan omfatta erfarenhet i form av aktuell yrkeskompetens på relevant nivå, samt kunskap om valideringsmodellens tillämpning.
Valideringsmodellen kan också kravställa lokaler, utrustning och material som krävs för att ge likvärdiga förutsättningar för valideringarnas genomförande.
Kontrollpunkt:
- Valideringsmodellen har godkända/ackrediterade valideringsutförare/leverantörer.
Modellen har tillgänglig information om valideringens genomförande
En valideringsmodell ska tillhandahålla anpassat informationsmaterial till modellens målgrupper. Inför en validering ska validanden få information i god tid om syfte och mål samt tydliga instruktioner om valideringens genomförande. Validanden ska veta sina rättigheter och vad som händer med resultatet samt vilka möjligheter som finns efter genomförd validering.
Kontrollpunkter:
- Det finns information som beskriver branschens syfte och mål med valideringsmodellen, inklusive kvalifikationskrav.
- Det finns information som övergripande beskriver valideringsprocessens genomförande.
Modellen tillhandahåller statistik och/eller uppgifter om verksamheten
Med hjälp av statistiska underlag görs uppföljning av valideringsutförare, yrkesbedömare och antal genomförda valideringar samt dess fördelning mellan yrkesroller, beställare och utförare. Analysen kan ge underlag för åtgärder som bidrar till att öka kvaliteten i genomförandet samt sprida modellens användande.
Kontrollpunkt:
- Valideringsmodellen tillhandahåller underlag till MYH:s årliga redovisning av utvecklingen för branschvalidering.