SeQF – Sveriges referensram för kvalifikationer
Sveriges referensram för kvalifikationer för livslångt lärande (SeQF) är ett system som hjälper oss att få ett gemensamt språk när vi pratar om olika krav på kompetens, både i Sverige och utomlands.
SeQF bygger på och är kopplad till den europeiska referensramen för kvalifikationer, EQF. Syftet med referensramarna är att göra det lättare att jämföra kvalifikationer från studier och arbetsliv både nationellt och internationellt. Detta främjar och förbättrar livslångt lärande och anställningsbarhet, rörlighet och social integration för arbetstagare och studerande i Sverige och inom EU. SeQF bidrar också till effektivare validering, matchning och vägledning för stärkt arbetsliv, konkurrenskraft och stärkta individer.
Informationen på de här sidorna ersätter den som tidigare fanns på seqf.se eftersom den webben är stängd.
Ökar jämförbarheten
Med SeQF kan olika kvalifikationer från både studier och arbetsliv jämföras på ett lättare sätt. Det syftar bland annat till att underlätta matchningen på arbetsmarknaden. Arbetsgivare kommer att få en bättre bild av vilken kompetens den enskilda individen har, vilket i sin tur ökar individens anställningsbarhet och attraktionskraft på arbetsmarknaden. I förlängningen ska systemet bidra till en ökad rörlighet på arbetsmarknaden, nationellt och internationellt.
Europeiskt ramverk – EQF
På europeisk nivå har man tagit fram den europeiska referensramen för kvalifikationer för livslångt lärande, EQF. Genom EQF kan man se vilken nivå en svensk kvalifikation motsvarar i ett annat land. Många europeiska länder medverkar i samarbetet kring EQF och har kopplat sina nationella referensramar (motsvarande SeQF) till EQF. Alla medverkande länder har en utsedd nationell samordningspunkt som ansvarar för arbetet med referensramarna i respektive land.
Myndigheten för yrkeshögskolan är sedan 2009 den nationella samordningspunkten för EQF och ansvarar för vissa delar av kontakten med EU-kommissionen och andra länders nationella samordningspunkter i frågor om EQF och SeQF.
System med nivåer
I SeQF placeras kvalifikationer på 8 olika nivåer där nivån anger hur avancerat kvalifikationernas innehåll är. Nivå 1 är den minst avancerade och 8 den mest avancerade nivån. Nivån säger ingenting om kvalifikationens omfattning. En lång universitetsutbildning kan ligga på samma nivå som ett certifikat som visar att innehavaren har spetskompetens inom ett yrkesområde.
När det gäller kvalifikationer inom det formella utbildningssystemet, såsom YH-examen eller magisterexamen, bestämmer regeringen vilken nivå de motsvarar enligt SeQF.
Andra aktörer kan utfärda kvalifikationer som regeringen inte fattat beslut om nivå för. Dessa aktörer kan ansöka hos MYH om att få ett beslut om nivå enligt SeQF. Du kan läsa mer i förordning 2015:545 och på sidan Ansökan om nivåplacering i SeQF.
Kvalifikationer
SeQF är öppet för alla typer av kvalifikationer. I SeQF-sammanhang kan en kvalifikation beskrivas som en uppsättning krav på den kompetens som en individ behöver i en yrkesroll, arbetsuppgift eller inom ett visst kompetensområde inom arbetslivet.
En viktig grundprincip är att alla kvalifikationers kompetenskrav beskrivs som resultat av lärande, på engelska "learning outcomes". Alltså vad en person ska veta, förstå och kunna göra för att erhålla kvalifikationen. Läranderesultaten blir det gemensamma språket som förenar utbildningsvärlden och arbetslivet.
I vår databas kan du söka fram alla kvalifikationer som har fått beslut om nivå av MYH.