Yrkeshögskolan och SeQF – hur förhåller de sig till varandra?
Vad betyder det att en utbildningsaktör har fått en kvalifikation nivåbestämd enligt den svenska referensramen för kvalifikationer, SeQF? Är den automatiskt detsamma som en yrkeshögskoleutbildning då? Har myndigheten granskat och godkänt utbildningen?
Det är vanliga frågor till Myndigheten för yrkeshögskolan och SeQF-handläggare Magnus Sjöström. Magnus börjar med några ord om det formella utbildningssystemet där YH ingår.
– Program inom YH leder till yrkeshögskoleexamen eller kvalificerad yrkeshögskoleexamen, alltså yrkeshögskolans kvalifikationer på nivå 5 respektive 6 enligt SeQF. Eftersom YH-programmen är en del av det formella utbildningssystemet har de här kvalifikationerna nivåer efter beslut från regeringen, liksom andra formella utbildningar som leder till kvalifikationer i Sverige.
Andra kan ansöka
Aktörer som ansvarar för kvalifikationer utanför det formella utbildningssystemet kan ansöka om att få SeQF-beslut för sina kvalifikationer. De kallas icke-formella kvalifikationer. Det kan till exempel handla om en branschorganisation som ansöker om beslut om vilken nivå kompetensen i en yrkesroll motsvarar enligt referensramen, eller en privat utbildningsanordnare som ansöker för ett utbildningsbevis.
– Då är det själva kvalifikationen som får ett beslut om nivå enligt SeQF – alltså de kunskaper, färdigheter, ansvar och självständighet som individen ska ha uppnått för att till exempel få ett utbildningsbevis efter en utbildning, förklarar Magnus Sjöström.
Vanligt med frågor
Allt fler aktörer ser möjligheten att ansöka eftersom SeQF gör kvalifikationer jämförbara både inom Sverige och inom EU (genom att den svenska referensramen är länkad till den europeiska). Ett beslut utifrån de åtta nivåerna i SeQF förtydligar en kvalifikation och beskriver vilken kompetens en person ska ha uppnått för att erhålla den.
Det är Myndigheten för yrkeshögskolan som fattar beslut om nivå enligt SeQF för sådana här icke-formella kvalifikationer. Och det är här missförstånd och förvirring kan uppstå, berättar Magnus Sjöström.
– Det är vanligt att vi får frågan om ett SeQF-beslut gör en utbildning likvärdig med en YH-utbildning. Till exempel om en SeQF-kvalifikation på nivå 5 gör en utbildning likvärdig med en yrkeshögskoleexamen. Svaret är nej, de är inte likvärdiga. De ska leda till samma nivå av kompetens men kan vara väldigt olika sinsemellan.
Två olika saker
Ett annat vanligt missförstånd är att man tror att en fristående utbildning är godkänd av myndigheten och per automatik är en YH-utbildning för att den har ett beslut om nivå enligt SeQF.
– Så är det inte, det här är två skilda saker. Är det en YH-utbildning finns den inom vårt utbud och går att söka fram på yrkeshogskolan.se, myndighetens webbplats som vänder sig till potentiella studerande (länk längst ner på sidan).
– En nivåplacering av en icke-formell kvalifikation kvalificerar inte en utbildning för att bli en YH-utbildning. Det beslutet har ingenting med YH att göra. Myndigheten har flera olika uppdrag som inte är beroende av varandra. Vi ansvarar bland annat för yrkeshögskoleutbildningar, och vi beslutar om nivå enligt SeQF för icke-formella kvalifikationer.
Resultat av lärande
Magnus Sjöström utvecklar resonemanget:
– En YH-examen får man bara om man gått en YH-utbildning. De utbildningarna godkänns av oss, vi utför tillsyn och vi kvalitetsgranskar utbildningarna. Det gör vi inte med kvalifikationer som vi nivåplacerar. Där är det bara kvalifikationerna vi granskar.
Man kan då undra hur myndigheten kan godkänna en kvalifikation när den inte har insyn i det lärande som leder fram till den.
– Regelverket säger tydligt att vi bara ska titta på kvalifikationens läranderesultat, alltså det man ska ha uppnått efter genomgången utbildning. Vi granskar inte vägen som leder fram till kvalifikationen, säger Magnus Sjöström.
Olika vägar till kompetens
Så hur ska till exempel en arbetsgivare förhålla sig till en arbetssökande som kommer med en SeQF-kvalifikation som står utanför YH och det formella utbildningssystemet?
– Som arbetsgivare bör man vara medveten om att lärandet som lett fram till kvalifikationen står utanför yrkeshögskolan. Då är det den som ansvarar för exempelvis en utbildning som ska garantera kvaliteten.
Magnus Sjöström avslutar med en liknelse som han brukar använda:
– Tänk på körkortet som en kvalifikation. Man kan ta körkort genom att övningsköra på körskola, övningsköra privat, eller en blandning. Vägarna fram kan se olika ut men de leder till en och samma kvalifikation. När det gäller SeQF är det just kvalifikationen vi godkänner och inte vägarna fram till den.
Läs mer
På sidan SeQF kan du läsa mer om den svenska referensramen för kvalifikationer och de olika nivåerna.
På yrkeshogskolan.se kan du söka efter aktuella YH-program.
I vår databas kan du söka bland kvalifikationer som har beslut om SeQF-nivå, både icke-formella kvalifikationer och YH-kvalifikationer.