Validering och SeQF
På de här sidorna hittar du information om validering och om SeQF, Sveriges referensram för kvalifikationer för livslångt lärande. Här finns information dels för dig som vill valideras, dels för dig som kommer i kontakt med olika slags validering och SeQF i ditt arbete.
Myndigheten för yrkeshögskolan ansvarar för frågor om olika slags valideringar och för SeQF. I sidmenyn kan du som vill veta mer hitta vägar vidare till mer information.
Myndigheten för yrkeshögskolan anordnar konferenser och seminarier inom ramen för validering och SeQF. Dem kan du läsa mer om här på våra sidor. Du kan också läsa om våra projekt som pågår inom ämnesområdena.
Validering
Validering är ett verktyg för att synliggöra och erkänna individers faktiska kompetens – oavsett var, hur eller när den kompetensen utvecklats.
Validering kan vara lämpligt för den som saknar papper på sin kompetens och som till exempel behöver kunna visa vad de kan för att få ett jobb, för att antas till en utbildning eller för att kunna förkorta sin utbildning. Allt det en individ har lärt sig, både genom formell utbildning (till exempel på gymnasiet eller högskola) och via arbete och fritidssysselsättning kan vara värdefullt vid en validering.
Myndigheten har också i uppgift att stödja branschers arbete med valideringsmodeller, så kallad branschvalidering.
SeQF – Sveriges referensram för kvalifikationer
SeQF är ett verktyg för att klassificera och organisera kvalifikationer, som till exempel olika examina från utbildning, olika typer av certifikat och yrkesbevis. Syftet är att lättare kunna jämföra kvalifikationer från studier och arbetsliv både nationellt och internationellt.
Myndigheten för yrkeshögskolan ansvarar för SeQF och på våra sidor kan du hitta information om hur systemet är uppbyggt i nivåer samt en databas där de befintliga kvalifikationerna är samlade.
Läs våra nyhetsbrev
Är du intresserad av ämnet validering? Du kan anmäla dig för prenumeration på något av våra nyhetsbrev via länken nedan.