Validering och SeQF
Validering och Sveriges referensram för kvalifikationer för livslångt lärande, SeQF, är två verktyg som bidrar både till människors livslånga lärande och till arbetslivets kompetensförsörjning. Myndigheten för yrkeshögskolan ansvarar för frågor om både validering och SeQF och här kan du som vill veta mer hitta vägar vidare till mer information.
Validering
Validering är ett verktyg för att synliggöra och erkänna individers faktiska kompetens – oavsett var, hur eller när den kompetensen utvecklats.
Validering kan vara lämpligt för den som saknar papper på sin kompetens och som till exempel behöver kunna visa vad de kan för att få ett jobb, för att antas till en utbildning eller för att kunna förkorta sin utbildning. Allt det en individ har lärt sig, både genom formell utbildning (till exempel på gymnasiet eller högskola) och via arbete och fritidssysselsättning kan vara värdefullt vid en validering.
Myndigheten har i uppgift att främja branschers arbete med valideringsmodeller. Validering i arbetslivet, så kallad branschvalidering, är validering av individers kompetens som genomförs i branschernas regi. Fokus ligger på branschens krav på yrkeskompetens.
SeQF – Sveriges referensram för kvalifikationer
SeQF är ett verktyg för att klassificera och organisera kvalifikationer, som till exempel olika examina från utbildning, olika typer av certifikat och yrkesbevis, för att lättare kunna jämföra kvalifikationer från studier och arbetsliv både nationellt och internationellt.
SeQF består av 8 nivåer som visar hur avancerade kvalifikationens innehåll är, där nivå 8 är den mest avancerade. Nivåerna beskrivs i tre olika kategorier – kunskaper, färdigheter och kompetenser (ansvar och självständighet) – som kvalifikationernas krav på kompetens jämförs mot för att fastställa kvalifikationens nivå. Kvalifikationernas innehåll beskriv vanligtvis i form av så kallade läranderesultat (learning outcomes).