Kompetensutveckling och fördjupning inom validering
Här hittar du bland annat webbutbildningar och informationsmaterial om validering.
Webbutbildning om kartläggning av nyanlända elevers kunskaper
Öka din kunskap i att kartlägga nyanlända elevers kunskaper med hjälp av Skolverkets webbaserade utbildning. Du får lära dig hur kartläggningsmaterialet är uppbyggt, hur man får till ett bra kartläggningssamtal och hur man tar tillvara på resultatet av kartläggningen.
Goda exempel på validering
MYH har gjort en serie intervjuer med personer som validerats inom olika yrken i Sverige. Det handlar både om yrken där formella utbildningsvägar finns och yrken där sådana saknas. Intervjuerna beskriver hur valideringarna gått till rent konkret och vad de har gett individerna, men även arbetsgivarnas perspektiv finns med.
Vilken kompetens behöver du som arbetar med validering?
Nordiskt nätverk för vuxnas lärande (NVL) har kartlagt vilka kompetenser och vilken kompetensutveckling som behövs för dig som arbetar med validering. Man har lagt fokus på vad du som arbetar med validering behöver för kompetenser för att nå god kvalitet under hela valideringsprocessen. Läs mer på deras hemsida.
Skolverkets samlade stöd och verktyg inom validering
En persons kunskap och kompetens kan synliggöras genom verktyget validering, det vill säga kartläggning och bedömning. Validering kan användas inför en utbildning om den sökande saknar betyg i de kurser som krävs eller för att exempelvis anpassa eller förkorta en utbildning. Det är en vinst för både samhälle och individ att ta vara på det som en person redan kan. På Skolverkets webbplats hittar du som arbetar med vägledning, kartläggning eller bedömning användbara resurser inom området validering.
EU:s rekommendation om validering
Europeiska rådets rekommendation om validering av icke-formellt och informellt lärande anger att EU:s medlemsstater senast 2018 ska ha inrättat arrangemang för validering. Valideringsdelegationen har, på uppdrag av Utbildningsdepartementet, sammanställt en redovisning av hur Sverige har implementerat EU:s rekommendation om validering.
Läs mer om EU:s rekommendation om validering på EUR-Lex.
Europeiska riktlinjer för validering av icke-formellt och informellt lärande
Cedefops riktlinjer för validering av icke-formellt och informellt lärande är ett stöd till individer och organisationer som ska påbörja, utveckla, införa och genomföra validering. Syftet med riktlinjerna är att klargöra villkoren för genomförande av validering och peka på de kritiska val som behöver göras av intressenter vid genomförandet av valideringen.
Cedefop = Europeiskt centrum för utveckling av yrkesutbildning (European centre for the Development of Vocational training).