För dig som arbetar med modeller inom validering
Här finns stöd och länkar vidare inom valideringsområdet för dig som arbetar med modeller inom validering.
Åtta faktorer för kvalitet i validering
Det nordiska expertnätverket för validering som arbetar inom Nordiskt Nätverk för Vuxnas Lärande (NVL) har tagit fram en modell för kvalitet i validering som omfattar åtta kvalitetsfaktorer: Information, Förutsättningar, Dokumentation, Koordinering, Vägledning, Kartläggning, Bedömning och Uppföljning (Information, Preconditions, Documentation, Co-ordination, Guidance, Mapping, Assessment, Follow-up).
Modellens användbarhet har också studerats. Tre nordiska utbildningsanordnare har deltagit i en interaktiv forskningsprocess. Resultaten visar att modellen fungerar för att peka ut strategiskt viktiga delar och faser i valideringsprocessen ur ett kvalitetssäkringsperspektiv.
Kvalitetskompassen
Kvalitetskompassen har tagits fram inom ramen för projektet BOSS som stöttar branschernas arbete med validering. Kvalitetskompassen är ett interaktivt stöd för dig som vill utveckla branschvalidering.
Syftet är att öka nyttan och användning av branschvalidering för arbetsgivare och individer. Kvalitetskompassen finns på Mina sidor.
Nordiska kvalitetskompassen
Expertnätverket har tagit fram ett verktyg kallat Nordiska kvalitetskompassen. Verktyget ger möjlighet att göra en bred genomgång av den egna verksamhetens arbete och utveckling av validering. Verktyget ger möjlighet att ta fram en utvecklingsplan för valideringsarbetet.
Vägledning för branschvalidering av yrkeskompetens
Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) har utarbetat en vägledning för branschvalidering av yrkeskompetens. Vägledningen är ett stöd till branscherna när de utvecklar och vidareutvecklar kvalitetssäkrade och stabila valideringsmodeller. Dokumentet är framtaget i samarbete med branscherna och är förankrat i MYH:s branschnätverk för validering, där det ingår företrädare för branschorganisationer och för nationella myndigheter.
Stödmaterial inom BOSS
Inom ESF-projektet BOSS togs det fram olika slags stöd för validering mot branschmodell. Projektet är slut men vi har samlat material och länkar vidare på projektets webbsida.
Bli leverantör av branschvalidering till Arbetsförmedlingen
Validering är ett arbetsmarknadspolitiskt program hos Arbetsförmedlingen, som upphandlar branschvalidering enligt Lagen om Valfrihetssystem (LOV). Det innebär att arbetssökande själv väljer leverantör och att alla som är valideringsutförare enligt branschmodell har möjlighet att bli leverantör.
Upphandlade branschmodeller hos Arbetsförmedlingen
Här kan du läsa mer om de branschmodeller som finns hos Arbetsförmedlingen. Personen det gäller behöver vara inskriven som arbetssökande. Arbetsförmedlingen arbetar för att validering successivt ska bli tillgängligt inom flera yrkesområden där det råder brist.
Självvärderingsverktyg för kvalitetssäkring av validering
MYH har tagit fram ett verktyg som är ett frivilligt stöd för både nya och erfarna utbildningsanordnare i arbetet med validering. Verktyget riktar sig till utbildningsanordnare av både yrkeshögskoleutbildningar, konst- och kulturutbildningar och tolkutbildningar.
Verktyget är uppbyggt kring de olika delarna i validering och frågeställningarna utgår ifrån de fastställda kvalitetskriterier för validering som används vid myndighetens kvalitetsgranskningar.