Frågor och svar om den senaste ansökningsomgången för YH-program
Publicerad 20 februari 2024
I januari presenterade myndigheten resultatet i den senaste ansökningsomgången gällande YH-program. Nu har vi samlat ihop och besvarat några av de återkommande frågor som vi fått med anledning av besluten.
Hur många fler utbildningsplatser blir det på yrkeshögskolans program?
Yrkeshögskolan ska växa med 15 procent på tre år. Det innebär att utbildningsformen inom kort kommer att rymma över 100 000 studerande. Myndigheten beviljade i den senaste ansökningsomgången 40 000 utbildningsplatser var av ungefär 14 000 startar redan i år. Det är en ökning med sex procent på ett år.
Varför ökar inte antalet utbildningsplatser inom alla områden?
Vårt uppdrag är att se till var efterfrågan på arbetsmarknaden är som starkast och var YH-utbildningarna gör mest nytta. När nu nyindustrialiseringen, den gröna omställningen och digitaliseringen förändrar behovet av kompetens behöver även yrkeshögskolans utbud förändras för att bättre matcha efterfrågan.
I år har myndigheten därför gjort en historiskt stor satsning på teknik och grön omställning, men man ska komma ihåg att yrkeshögskolan byggts ut kraftigt överlag och att det även finns många andra utbildningar. Antalet utbildningsplatser ökar även inom data/IT och samhällsbyggnad.
Varför ökar andelen distansutbildningar?
De senaste åren har vi fått in fler och fler ansökningar om att bedriva utbildning på distans. Det är en utveckling som drivs av utbildningsanordnarna och som även tycks vara populär bland de studerande. Myndigheten bedömer inte vilken studieform som anges i en ansökan och anser att det finns både för- och nackdelar med att bedriva utbildning på distans.
Hur ser myndigheten på utbildningar på flera orter?
Det viktiga är att det finns ett medverkande arbetsliv som stärker placeringen av utbildningen. Det krävs dessutom att anordnaren har en bra lösning för de logistiska och tekniska utmaningar som tillkommer då en utbildning ska bedrivas på flera orter.
Hur har den geografiska spridningen inom yrkeshögskolan förändrats?
Fördelningen mellan storstadsregionerna och övriga landet förändras långsamt fram och tillbaka i varje ansökningsomgång. Sett till den senaste ansökningsomgången återfinns 58 procent av de beviljade utbildningsplatserna i storstadsregionerna. Det bör dock tilläggas att utbildningar på flera orter gör det svårare för myndigheten att förutse hur utbildningsplatserna kommer att nyttjas.
Anordnarna efterfrågar mer långsiktighet i besluten. Hur förändrades snittet för beviljade omgångar i den senaste ansökningsomgången?
Snittet var tre omgångar, precis som föregående år.
Varför varierar antalet beviljade ansökningar inom respektive utbildningsområde så mycket från år till år?
Ibland kan variationerna bero på konjunkturen, hur många bra ansökningar som inkommit eller att myndigheten har fått mer eller mindre resurser än beräknat. Det kan också bero på att myndigheten vill balansera befintligt utbud och skapa ett jämnare utflöde.
Stämmer det att över hälften av ansökningarna håller så hög kvalitet att de kunde ha beviljats om det fanns medel?
Nej, det stämmer inte. Myndigheten analyserar arbetsmarknadens behov av kompetens och därför är det inte lämpligt att bevilja alla "bra" ansökningar då vi inte ska överbevilja platser. Antalet utbildningar och platser måste matchas mot arbetsmarknadens efterfrågan.