Gränsövergripande samarbete inom myndighetssamverkan
Publicerad 18 mars 2025
Myndigheterna i myndighetssamverkan för kompetensförsörjning och livslångt lärande lämnar nu en återrapportering till regeringen som redovisar resultatet av samverkan.
I tider av grön och digital omställning förutsätter svensk konkurrenskraft ett kompetensförsörjningssystem med ökad förmåga till matchning mellan arbetsmarknadens behov och individernas kompetens och möjlighet till kompetensutveckling. Mot bakgrund av detta är samverkan mellan ansvariga myndigheter nödvändig.
Myndigheterna i myndighetssamverkan för kompetensförsörjning och livslångt lärande lämnar nu en återrapportering till regeringen som redovisar resultatet av samverkan, däribland:
- förslag till regeringen om hur fler ska välja utbildningar inom STEM-området (Science, Technology, Engineering and Mathematics)
- insatser för bättre gemensamma analysunderlag för prognoser och dimensionering av utbildning
- kartläggning och analys av pågående initiativ kring utbildning för klimatomställning och gröna kompetenser
- stöd till regional kompetensförsörjning och stärkt samverkan mellan myndighetssamverkan för kompetensförsörjning och livslångt lärande och aktörer på regional nivå.
Sammanför myndigheter och aktörer
Vidare konstaterar rapporten att myndighetssamverkan för kompetensförsörjning och livslångt lärande sammanför både myndigheter och andra aktörer inom utbildning, arbetsmarknad och näringsliv för att möta gemensamma utmaningar.
– MYH, liksom övriga myndigheter inom myndighetssamverkan för kompetensförsörjning och livslångt lärande, har viktiga uppgifter och uppdrag för Sveriges kompetensförsörjning. Samtidigt finns det ingen enskild myndighet som har i uppdrag att koordinera frågor om kompetensförsörjning eller livslångt lärande, vilket innebär att samverkan blir avgörande. Det gemensamma arbete som gjorts, till exempel kring STEM och utbildning för klimatomställningen, visar att det finns goda förutsättningar för fortsatt givande samarbete som i slutändan gynnar både individer och arbetsgivare, säger Myndigheten för yrkeshögskolans generaldirektör Magnus Wallerå.
Myndighetssamverkan för kompetensförsörjning och livslångt lärande
Sedan 2022 har Arbetsförmedlingen, Myndigheten för yrkeshögskolan, Skolverket, Svenska ESF-rådet, Tillväxtverket, Universitetskanslersämbetet och Universitets- och högskolerådet formella uppdrag att samverka via instruktionsförändringar eller regleringsbrev. I tillägg deltar Statistikmyndigheten SCB, Folkbildningsrådet och Vinnova.
Genom uppdrag i Myndigheten för yrkeshögskolans regleringsbrev har regeringen vid flera tillfällen valt ut prioriterade områden för samverkan. I regleringsbrevet för 2024 prioriterades områdena analysunderlag för prognoser och dimensionering av utbildning, stöd till regionalt kompetensförsörjningsarbete, utbildning för klimatomställningen samt insatser för att få fler att delta i utbildningar inom området STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics). Utöver det fick Myndigheten för yrkeshögskolan i uppdrag att ansvara för den administrativa samordningen av samverkan.
I uppdraget har även ingått att myndigheterna ska arbeta för att andra relevanta aktörer på nationell och regional nivå ges möjlighet att bidra i samverkan för en väl fungerande kompetensförsörjning. En myndighetsgemensam redovisning av arbetet är nu överlämnad till Regeringskansliet. Därtill har en årsrapport tagits fram, som redovisar resultatet av 2024 års samverkan i sin helhet.