Isabel tar en genväg till skräddaryrket med hjälp av YH-flex
Publicerad 10 juli 2024
I stället för tre års studier räcker ungefär ett år för Isabel Oljeqvist. Hon har sökt YH-flex som är ett sätt att korta av studietiden för den som redan kan mycket inom ett ämnesområde.
Isabel Oljeqvist flyttade från Stockholm för att gå scenkostymutbildning i Göteborg. Hon har alltid varit kreativ och velat skapa med händerna. ”Jag höll på med teater själv i många år. Men roligast är det som händer bakom kulisserna som scenografi och kostymer, jag gillar historiska dramer.”
Foto: Maja Geffen/MYHYH-flex finns inom olika områden och i slutet av texten hittar du länkar vidare till mer information. I Isabel Oljeqvists fall är det herrskräddare som är målet med YH-flexstudierna. Hon har redan gått den tvååriga utbildningen Scenkostym och historiska dräkter på Tillskärarakademin i Göteborg och jobbat på sinsemellan olika ställen inom det textila fältet.
– Jag har varit på Göteborgs balettskola i deras kostymförråd, och i sommar har jag arbetat på nöjesparken High Chaparral som har ett jättestort kostymförråd till showerna som de ger.
Under utbildningen inom scenkostym gjorde Isabel praktik på Dramaten i Stockholm. Där fick hon tipset att ta gesällbrev, ett bevis på hantverksskicklighet som kan tas inom olika yrken.
– Det hade ju varit en dröm att få jobba på ett ställe som Dramaten på sikt. Gesällbrev är ett krav hos vissa, särskilt på anrika arbetsplatser. Men det går inte att ta gesällen efter scenkostymutbildningen.
Lösningen skulle vara att gå en treårig utbildning till skräddare hos Tillskärarakademin eftersom gesällprov kan göras i slutet av den utbildningen.
– Men att studera tre år till inom ett liknande yrkesområde är jag överkvalificerad för. Jag har tillräckligt med kunskap för att inte behöva hela grunden.
Scenkostym och klassiskt skrädderi skiljer sig delvis åt, berättar Isabel. ”Scenkostym är en utbildning anpassad till scen och stora produktioner, där man lär sig att ta genvägar ibland och göra kläder som är historiskt korrekta men kan användas många gånger av olika personer. Skrädderi jobbar långsammare och mer noggrant och lär sig verkligen hantverket fullt ut.”
Foto: PrivatTillskärarakademin erbjuder YH-flex på skräddarutbildningen. Den som har stora förkunskaper får validera sitt kunnande på flera olika vis, alltså pröva och visa upp sina kunskaper på ett dokumenterat sätt. Sedan får var och en som antas en personlig studieplan som bara innehåller det som återstår för att man ska bli färdig i det nya yrket.
Isabel berättar om antagningen till YH-flex.
– Jag fick en designuppgift på ett tema och skulle skicka in den. Så fick jag lämna in en portfolio med jobb jag har gjort. Nästa steg blev en provdag. Då ingick intervju, teoretiskt test i mönsterkonstruktion och ett antal sömnadsuppgifter som att sy en skjortkrage eller en typ av ficklock.
– För några år sedan när jag skulle göra provdagen för att komma in på scenkostymutbildningen kände jag att det var den värsta dagen i mitt liv. Jag var livrädd. Men nu när jag skulle göra provdagen till gesällflex så fick jag revansch. Jag kände mig inte nervös utan såg fram emot det istället, eftersom jag har mycket yrkeskunskaper. Nu ska det bli jätteroligt att få bygga upp min egen utbildning där jag bara får öva på saker jag behöver!