Järnvägsbranschen tar steget in i SeQF-systemet
Publicerad 10 december 2024
Signaltekniker är en av de nyaste kvalifikationer som tagit plats i den svenska referensramen för kvalifikationer, SeQF. "Det är viktigt för oss att hela branschen står bakom vår kvalifikation", säger Andreas Pernblad på Trafikverket som medverkar i branschorganet Järnvägscollege.
Karin Tufvesson och Andreas Pernblad
Foto: Maja Geffen/MYHHan och kollegan Karin Tufvesson som också finns på Trafikverket och i Järnvägscollege har arbetat med att ta fram järnvägsbranschens första så kallade icke-formella kvalifikation. Den har nu fått beslut om nivå 5 enligt SeQF.
Formella kvalifikationer finns inom det formella utbildningsväsendet och har fått beslut om nivå av regeringen. Icke-formella kvalifikationer är sådana som utfärdas av exempelvis branschorgan. De kan ansöka hos Myndigheten för yrkeshögskolan om beslut om nivå enligt referensramen SeQF.
– Arbetet har varit ganska komplext eftersom vi har många regelverk att ta hänsyn till. Kvalifikationen för signaltekniker är rätt så detaljerad och det är väldigt viktigt att allt blir rätt i vår bransch, säger Karin Tufvesson.
Intressanta insikter har redan vunnits i arbetet med kvalifikationer inom järnvägsbranschen, anser Andreas Pernblad.
– Branschen har inte varit helt överens om vad man ska kalla våra olika yrken, eller om exakt vad som ingår i de olika yrkesrollerna. Där kan arbetet med att ta fram beskrivningen av kvalifikationer bidra till att skapa en gemensam bild. På sikt kommer det att underlätta när vi ska beskriva hur många personer vi behöver rekrytera inom de olika yrkesområdena.
Mer på gång
Arbete med fler kvalifikationer inom järnvägsbranschen är på gång eller planerat för framtiden. Det gäller än så länge områdena tågteknik, elteknik, banteknik och spårsvetsning.
– Vi ser det här arbetet som en grundsten i branschens kompetensförsörjningsarbete. När vi har en nivåbeslutad kvalifikation kan vi både validera befintliga yrkeskunskaper och bygga utbildningar mot kvalifikationen, säger Karin Tufvesson.
– Det blir också en slags garant i framtiden för att olika utbildare ska ge samma kunskaper till dem som utbildar sig. Vi vill ha en jämn och hög kvalitet oavsett var i landet man studerar. Om branschen anställer en signaltekniker är det en trygghet för dem att veta vad denna person kan. Den studerande ska också veta att det finns en hel bransch därute som väntar på mig, och inte bara det lokala arbetslivet, säger Andreas Pernblad.
Kvalifikationen för signaltekniker är framtagen med hjälp av statsbidrag från Myndigheten för yrkeshögskolan.