Kickoff för nationell yrkesutbilding
Publicerad 17 mars 2025
En ny utbildningsform som kan bidra till fler yrkesutbildade med den kompetens som efterfrågas på arbetsmarknaden. Men också utmaningar i form av studeranderekrytering och olika behov och bakgrund hos de studerande. Det var några av ämnena på den kickoff för anordnare av nationell yrkesutbildning som arrangerades av Myndigheten för yrkeshögskolan.
NY är yrkesutbildning för vuxna på gymnasial nivå (SeQF 4-nivå) som bygger på yrkeshögskolans modell. För ett år sedan hölls den första kickoffen inför starten av NY-utbildning. Sedan dess har denna nya utbildningsform hunnit komma igång i pilotform och de första studerande har gått ut till jobberbjudanden.
Under kickoffen inför den andra utbildningsomgången konstaterade projektledningen hos myndigheten att vi nu vet en hel del som vi inte kände till för ett år sedan. Vilka de cirka 500 studerande är, till exempel.
Blandad grupp skapar utmaningar
– Medianåldern är 31 år, likt yrkeshögskolan, men åldersspridningen är betydande – gruppen 45 år eller äldre är till exempel ganska stor. Vi ser också att 44 procent är yrkesväxlare och 56 procent har stått längre från arbetsmarknaden vid tillfället då de sökte utbildningen, säger biträdande projektledare Olof Elander hos MYH.
Många anordnare ville diskutera tillträde till utbildningarna och studeranderekrytering, men också utmaningarna som det för med sig att studerandegruppen inom NY är mer diversifierad än inom YH hos de flesta.
Kajsa Petersson och Åsa Lindau, Karlskrona kommun.
Foto: Maja Geffen/MYHDe första har fått jobb
En stor poäng med kickoffen var alltså erfarenhetsutbytet anordnare emellan, inte minst från dem som deltagit i den första utbildningsomgången till dem som är nya i den andra. Några som deltog i första omgången och som släppt ut första kullen studerande har studieort i Karlskrona.
– Vi körde en kort utbildning inom marin industriteknik och de studerande har nu gått ut till jobberbjudanden. Men nu inför nästa utbildningsomgång har vi valt att förlänga utbildningen för möta arbetslivets efterfrågan, säger Åsa Lindau från Karlskrona kommun.
– Det är ju en pilotutbildning så vi testar oss fram, och vi utgår från arbetslivet och vad företagen önskar, säger kollegan Kajsa Petersson.
Start för studieomgång nummer två
I den andra omgången beviljades 72 utbildningar, vilket motsvarar cirka 1500 studerandeplatser. Därmed utökas utbudet rejält. I fjol startade utbildningarna efter sommaren men under kickoffen framgick det att flera av anordnarna planerar att starta före sommaren den här gången. En av dessa anordnare är Fordonsakademin.
Tomas Stens, Fordonsakademin.
Foto: Maja Geffen/MYH– Vi kör igång en grupp i maj eftersom vi redan har 18 sökande. Men i dagens läge söker folk ofta olika utbildningar, så man behöver jobba med dem som söker. Vi har informationsmöten där vi förklarar dels branschen och dess behov och dels vad NY är för något. ”Är det komvux eller YH? Nej, det är något nytt.” Det har vi fått berätta många gånger, säger Tomas Stens som är utbildningsledare hos Fordonsakademin.