Nu är de flesta nationella yrkesutbildningarna igång
Publicerad 5 november 2024
Inför hösten beviljade Myndigheten för yrkeshögskolan för första gången yrkesutbildningar för vuxna på gymnasial nivå. Nu har majoriteten av dessa nationella yrkesutbildningar (NY) kommit igång.
I våras stod det klart att MYH skulle ansvara för ett pilotprojekt för en ny utbildningsform som fått namnet nationell yrkesutbildning. Syftet är att testa att bedriva yrkesutbildning för vuxna på gymnasial nivå (SeQF-nivå 4) modellerad efter yrkeshögskolans koncept.
– Det blev kort om tid för befintliga yrkeshögskoleanordnare att ansöka om att få ingå i piloten. Med tanke på det var vi glada att 38 NY-utbildningar kunde beviljas i den första omgången, säger Karolina Pihl som är projektledare för NY hos Myndigheten för yrkeshögskolan.
Hon fortsätter:
– Det är väldigt roligt att se att 34 av dessa utbildningar har startat nu i höst med tanke på utmaningarna i studeranderekrytering till en ny utbildningsform.
Uppföljning av det nya
Eftersom NY är nytt kommer myndigheten att följa utvecklingen bland annat genom enkäter till anordnare och studerande samt genom statistikinsamling. Att följa upp och analysera hur NY-utbildningarna kan bidra till utveckling för både individer och arbetsliv kommer att bli en stor uppgift i pilotverksamheten framöver. I februari 2025 sker en första återrapportering till Regeringskansliet. Pilotverksamheten pågår till år 2026 och än finns inga beslut om vad som sker därefter.
I den första ansökningsomgången beviljades sammanlagt 840 platser.
– Vad vi kan se så här långt är att en direkt och tidig medverkan från arbetslivet, redan före antagning och utbildningsstart, verkar vara en framgångsfaktor för att locka studerande, säger Olof Elander som ingår i myndighetens projektgrupp för NY.
Blandad studerandegrupp
– Vi kan konstatera att de studerande är en diversifierad grupp, men att många har en stark drivkraft att nå ett eftertraktat yrke på arbetsmarknaden. En del är yrkesväxlare från helt andra branscher medan andra står längre ifrån arbetsmarknaden. Åldrarna är också blandade, mellan 20 och 60 år, säger Karolina Pihl.
– Utbildningarna är riksrekryterande och folk har flyttat för att läsa NY. Tanken är att NY ska komplettera befintligt utbud av yrkesutbildning för vuxna på gymnasial nivå. Vi ser att utbildningsformen verkar bidra till att täcka vita fläckar på kartan, både geografiskt och inom yrken där det tidigare saknats tydliga utbildningsvägar för vuxna.
Andra ansökningsomgång öppen
Nu pågår den andra ansökningsomgången för att bedriva NY-utbildning. Även denna gång är det befintliga anordnare av yrkeshögskola som kan söka. Detta eftersom verksamheten är en pilot: det har varit ont om tid för att komma igång och det har därför ansetts vara av vikt att utbildningsanordnarna är väl förtrogna med yrkeshögskolans nära koppling till arbetslivet.
De områden som är aktuella är bygg och anläggning, el och energi, fordon och transport, industriteknik, naturbruk samt VVS och fastighet. Den 19 november stänger ansökningsomgången.
– Vi hoppas att det kommer in ansökningar från många olika områden, så att vi kan bevilja ett så brett utbud som möjligt. Det krävs inga avsiktsförklaringar från arbetslivet, men ett nära samarbete med arbetslivet och en utbildning utformad för att tillgodose deras behov är en förutsättning, säger Veronika Appelqvist som är chef för enheten för analys och ansökan hos myndigheten.
Mer läsning och så går ansökan till
Har du frågor är du välkommen att kontakta myndigheten via mejl på: pilot.seqf4@myh.se
Vi har samlat vanligt förekommande frågor i en FAQ som uppdateras löpande. Frågor och svar hittar du via länken nedan.