Så fungerar den nya digitala ansökan om ersättning för stödinsatser
Publicerad 27 september 2023
Sedan början av september är ansökan om ersättning för kostnader för särskilt pedagogiskt stöd och nödvändiga stödinsatser digital. Även praxis, till exempel vilka stödinsatser som ger rätt till ersättning, har ändrats. Emelie Forsberg är handläggare på enheten för rättsfrågor på myndigheten och förklarar vad detta innebär.
Vad är nytt gällande ansökan?
– Precis som förut så sker ansökan på Mina sidor. Tidigare skedde ansökan via blankett, nu sker den i stället via formulär – både för yrkeshögskoleutbildningar och konst- och kulturutbildningar. Eftersom tillvägagångssättet ändrats är det viktigt att ni som anordnare inte använder er av gamla blanketter när ni ansöker, utan använder er av formuläret.
Varför har den här förändringen skett?
– Förhoppningen är att detta ska förenkla för anordnaren. Vi ser kontinuerligt över utvecklingsmöjligheter på Mina sidor och det här är en del i det. Ansökningsförfarandet blir enklare, och det blir kortare handläggningstider.
Om en studerande har skyddad identitet, hur gör man då?
– Då kan man inte ansöka via webbformuläret utan i stället behöver ni kontakta oss på sps@myh.se för att få en ansökningsblankett och instruktion om vart ni ska skicka handlingen.
Vilka förändringar har skett gällande praxis och varför har dessa förändringar skett?
– Myndigheten ersätter inte längre studietekniska hjälpmedel och förlängd examinationstid. Anledningen till detta är, vad gäller studietekniska hjälpmedel, att insatserna ska vara pedagogiska. När det gäller förlängd examinationstid, är det myndighetens erfarenhet att det är många studerande som har behov av få längre tid vid examination. Genom att förlänga examinationstiden för alla studerande utformas utbildningen i enlighet med principen om universell utformning. Vad gäller insatsen utökad lärartid har myndigheten kommit fram till att ersättning utgår med maximalt en timme per vecka. Avslutningsvis är det nu möjligt att få ersättning för stödinsatser under LIA och examensarbete. Mer om detta kan man läsa om i handboken om särskilt pedagogiskt stöd och nödvändiga stödinsatser.
Ta del av handbok och inspelat webbinarium
Handboken finns på myh.se och innehåller information om hur ni som utbildningsanordnare behöver förhålla er till bestämmelserna om särskilt pedagogiskt stöd och nödvändiga stödinsatser, och vilka insatser myndigheten kan bevilja ersättning för. På Mina sidor finns en guide med information om ansökan om ersättning för särskilt pedagogiskt stöd (SPS) och nödvändiga stödinsatser.
Den 6 september höll Emelie Forsberg tillsammans med två kollegor på enheten för rättsfrågor ett webbinarium om Särskilt pedagogiskt stöd och nödvändiga stödinsatser. Via länken nedan kan du ta del av det inspelade webbinariet.