Sandra och Ida fick jobb genom praktik inom yrkeshögskolan
Publicerad 31 maj 2024
"Det är upp till dig nu. Här kan du gå hur långt som helst, om du visar intresse och är framåt." Ungefär så säger Ida Karlsson när hon tar emot YH-studerande på deras första praktikdag. Hon vet vad hon talar om: för femton år sedan blev hon själv rekryterad via LIA.
Sandra Nisén och Ida Karlsson arbetar i samma skiftlag på Borealis i Stenungsund.
Foto: MYH/Maja GeffenIda Karlsson och Sandra Nisén jobbar samma skift på kemiindustrin Borealis i Stenungsund. De har båda studerat utbildningen till drifttekniker/processoperatör hos YH inom vuxenutbildningen i Stenungsunds kommun, med ett antal års mellanrum. Båda fick jobb genom sina LIA-platser hos Borealis (LIA står för lärande i arbete och är yrkeshögskolans praktikform).
Från styling till industri
Om man ser till Sandra Niséns gymnasieval var det inte självklart att hon skulle bli industriarbetare senare i livet.
– Jag gick stylistinriktningen på gymnasiet men sedan hamnade jag på Ica. Min bror gick YH-utbildningen till drifttekniker och redan då tänkte jag att jag kanske skulle söka. Men så fick jag höra från andra att jag inte skulle gilla branschen, att det skulle vara ett hårt klimat med dålig jargong mot tjejer.
Några år senare sökte hon utbildningen till slut, men var skeptisk till sin förmåga.
– Jag trodde inte att jag skulle fatta någonting! Jag hade aldrig varit på en industri.
Det skulle visa sig att alla fördomar kom på skam. Hon förstod utbildningen utmärkt och tyckte dessutom att den var rolig. Redan under sin andra LIA-period på Borealis blev hon erbjuden jobb, om hon lovade att hon skulle gå klart utbildningen och ta examen först. Och när hon väl kom på plats var hon välkommen som tjej och har känt sig väl bemött sedan dess.
Siffror och logik
Även för kollegan Ida Karlsson blev YH-studierna något av en revansch. Hon hade gått samhällsprogrammet i gymnasiet och kämpat med sin dyslexi hela vägen. Liksom Sandra jobbade hon sedan i livsmedelsbutik tills en stamkund föreslog för henne att hon skulle plugga till drifttekniker på YH.
– Jag tänkte att det är bra betalt i industrin och bra arbetstider. Jag har hästar så det passade för mig att jobba skift. När jag väl var inne i utbildningen behövde jag inte plugga någonting, kändes det som. För det var bara siffror och logiska funktioner och det var jag bra på. Jag som hade kämpat så med andra ämnen i gymnasiet!
LIA fördjupar förståelse
I jobbet som drifttekniker/processoperatör bidrar Ida och Sandra till att allt fungerar i kemifabriken, som framställer plast från råvaror. Det är viktigt att alla processer löper på för att undvika resursslöseri och dyra stopp i produktionen. De framhåller båda hur bra det är att LIA finns inom yrkeshögskolan – både för den studerande och för arbetsgivaren.
– Vi hade en kort LIA precis i början som kallades för miljö-LIA. Då fick man mest komma ut och känna på hur yrket är. Jag kom hit och var helt borttappad i den här jättestora anläggningen och förstod inte så mycket av det jag fick se. Men det gav ändå en känsla för arbetet och arbetsmiljön, och redan då kände jag att jag skulle kunna trivas här. Sedan fördjupades den känslan och min förståelse för jobbet när jag kom tillbaka på en längre LIA-period, säger Sandra.
Som en lång intervju
Ida har gått från att bli anställd genom sin LIA för 15 år sedan till att vara den som ofta tar emot nya LIA-studerande när de kommer till Borealis. Hon tycker att LIA är en unik chans för arbetsgivaren att testa en tänkbar framtida anställd på ett sätt som inte är möjligt annars i arbetslivet.
– LIA:n blir som en jättelång arbetsintervju egentligen. För du kan ju sitta på en vanlig intervju och snacka upp dig själv, men sedan visa upp något helt annat när du väl är på arbetsplatsen. Har man däremot haft någon på praktik i flera veckor så hinner man få en mycket tydligare bild av den personen. Det är kanske extra viktigt när man jobbar så nära varandra som vi gör i våra skiftlag.
Ida avslutar med att berätta vad hon brukar säga till de YH-studerande när hon tar emot dem.
– Jag brukar säga att det är upp till dig nu. Vill du sitta med telefonen hela arbetspasset, eller vill du visa intresse? Det avgör du. En del är lite daltade med nuförtiden, men du kan inte ha den attityden här. Det vi jobbar med kan vara farligt och ju mer kunskap du får om fabriken desto mer respekt får du också för den. Här kan du gå hur långt som helst med rätt attityd. Visar du bara intresse och är framåt så är chanserna till jobb väldigt goda i vår bransch.
Sandra Nisén är drifttekniker eller processoperatör (båda yrkestitlarna används i branschen) på Borealis i Stenungsund.
Foto: Julia Andreassen/Borealis