Lärande i arbete (LIA)
Inom yrkeshögskolan varvas teori med praktik, praktiken kallas LIA och är förlagd ute på en arbetsplats.
Utbildningar inom yrkeshögskolan ska leda till arbete eller egenföretagande inom ett yrkesområde, och det är därför viktigt att utbildningen har nära kontakt med arbetslivet. Precis som med andra kurser ska utbildningsanordnaren utarbeta en kursplan för LIA. Av planen ska det framgå vilka mål man som studerande förväntas uppnå och hur utbildningsanordnaren betygsätter kunskaper, färdigheter och kompetenser.
En utbildning som leder till en kvalificerad yrkeshögskoleexamen omfattar minst 400 yrkeshögskolepoäng, det innebär två års heltidsstudier. En sådan utbildning ska innehålla LIA på minst 100 yrkeshögskolepoäng.
I utbildningar som inte leder till kvalificerad yrkeshögskoleexamen behöver inte LIA ingå, men det går förstås bra att ha LIA-kurser också i dem. För vissa kortare YH-utbildningar, kurser (YH-utbildningar upp till 99 poäng), kan myndigheten meddela att utbildningar med LIA inte kommer att prioriteras. Detta meddelas i så fall på sidan Prioriteringar.
Syftet med LIA är att de studerande ska få lära sig i en verklig miljö, men det innebär inte en anställning. På en arbetsplats får de studerande möjlighet att vidareutveckla sina kunskaper, färdigheter och kompetenser, och företrädare för arbetslivet ska delta aktivt med planeringen, organiseringen och genomförandet av LIA. LIA är en integrerad del av utbildningen och bidrar på så vis till utbildningsmålen.
Webbkurs för LIA-handledare
Vi har tagit fram en webbkurs för LIA-handledare som utbildningsanordnare inom YH kan använda i sitt arbete med LIA. Kursen kan användas som ett komplement till annat utbildningsspecifikt underlag som LIA-handledaren behöver och som anordnaren ansvarar för.
Kursen syftar till att ge LIA-handledare kunskap om:
- Vad som kännetecknar YH och vad LIA innebär
- Handledarrollen för LIA inom YH
- Grundläggande information om genomförande av LIA
Webbkursen tar ca 10 minuter att genomföra.
Länken till kursen är öppen för alla och du som utbildningsanordnare väljer själv hur du vill distribuera den. Ingen registrering krävs.