Kvalitetsfrämjande stöd och verktyg
Myndigheten gör ständigt nya erfarenheter i samband med olika former av kvalitetsgranskning. Här försöker vi samla kunskap och erbjuda verktyg som kan vara ett värdefullt stöd för dig som utbildningsanordnare i ert systematiska kvalitetsarbete.
Förutom den dokumentation och dialog som sker i samband med själva granskningen, är avsikten att bidra med tips, idéer och stöd som kan användas löpande i utbildningarna och därmed bli kvalitetsdrivande.
Om du som utbildningsanordnare inom yrkeshögskolan har förslag på vad du skulle vilja se här, så är du välkommen att höra av dig.
Självvärderingsverktyg för systematiskt kvalitetsarbete
Verktyget är ett frivilligt stöd för både nya och erfarna utbildningsanordnare i syfte att underlätta det systematiska kvalitetsarbetet, och inget som myndigheten kommer att begära in.
Verktyget är uppbyggt kring ett antal teman och frågeställningar utifrån myndighetens fastställda kvalitetskriterier, som används vid myndighetens kvalitetsgranskningar. Du som anordnare kan nu med hjälp av verktyget skatta er verksamhet och ert kvalitetsarbete genom att besvara de olika delarna. Medan du arbetar i verktyget skapar du också en handlingsplan för fortsatt arbete.
Uppdatering av verktyget
I april 2023 uppdaterades verktyget med två större förändringar. Det finns nu en ny flik med det diagram som vi själva använder för att synliggöra genomströmning i utbildningar då vi gör kvalitetsgranskningar. Här kan ni själva lägga in det underlag i tabeller som ni skickar in till myndigheten sex månader efter att studerande har tagit examen.
Nytt är också att det nu finns möjlighet att länka till viktiga dokument som används i det systematiska kvalitetsarbetet i handlingsplanen, tanken med detta är att det ska vara lätt för alla berörda att hitta dessa vid till exempel sjukdom eller personalbyte. Ni länkar till dokumenten under kolumnen med rubriken ”Var finns dokumentation” under fliken Handlingsplan.
Aktuell version kan du se under fliken ”Instruktion”. Har du frågor om hur verktyget används eller på hur det kan utvecklas är du välkommen att höra av dig.
Självvärderingsverktyg för kvalitetssäkring av validering
Verktyget är ett frivilligt stöd för både nya och erfarna utbildningsanordnare i arbetet med validering. Myndigheten kommer alltså inte att följa upp hur verktyget används eller begära in någon ifylld version. Syftet med verktyget är att underlätta kvalitetssäkring av valideringsprocessen.
Verktyget är uppbyggt kring de olika delarna i validering och frågeställningarna utgår ifrån de fastställda kvalitetskriterier för validering som används vid myndighetens kvalitetsgranskningar.
Du som anordnare kan med hjälp av verktyget skatta ert arbete med validering och ert kvalitetsarbete kopplat till valideringsprocessen, genom att besvara de olika delarna. Medan du arbetar i verktyget skapas en handlingsplan för fortsatt arbete.
Jämställd utbildning inom YH
Yrkeshögskolan har i uppdrag att bidra till att bryta könsbundna utbildnings- och yrkesval. Därför har Myndigheten för yrkeshögskolan tagit fram ett stödmaterial som ska hjälpa utbildningsanordnarna utveckla sitt jämställdhetsarbete.
Distansstöd – för anordnare som ställer om till distansundervisning
Myndigheten fick under pandemin i uppdrag att stötta utbildningsanordnare med att ställa om till distanslösningar. Här hittar ni en del av det arbetet som gjordes som webbinarier, poddar och redaktionellt material. I materialet är det personer från myndigheten som pratar men framför allt är det anordnare som delar med sig av sina erfarenheter.