Självvärderingsverktyget finns nu i uppdaterad version
Publicerad 17 april 2023
Myndigheten har nu uppdaterat det diagnostiska självvärderingsverktyget i syfte att ytterligare stödja utbildningsanordnare med deras systematiska kvalitetsarbete.
Verktyget, som är frivilligt att använda, är tänkt att vara ett stöd för anordnare i det systematiska kvalitetsarbetet. De frågor som fanns med i den tidigare versionen finns kvar, men språk och formuleringar är uppdaterade.
Två större nyheter
Förutom omformuleringar är det är framför allt två större nyheter, ett genomströmningsdiagram samt möjlighet att länka till dokument.
Genomströmningsdiagram
Det finns nu en ny flik med det diagram som myndigheten använder för att synliggöra genomströmning i utbildningar då vi gör kvalitetsgranskningar. Här kan ni som anordnare själva lägga in det underlag i tabeller som ni skickar in till myndigheten sex månader efter att studerande har tagit examen. I verktyget finns även några nya tillhörande diagram under fliken Ledningsgruppen.
– Vår tanke är att man ska använda diagrammen som underlag till utvecklande diskussioner och analyser i ledningsgruppen. I diagrammen går att utläsa mönster och se förändring som kan ge riktning i det systematiska kvalitetsarbetet, säger Ann-Sofie Sydow, utredare på Myndigheten för yrkeshögskolan.
Var finns dokumentationen?
Nu är det också möjligt att länka till viktiga dokument som används i det systematiska kvalitetsarbetet i handlingsplanen. Tanken med detta är att det ska vara lätt för alla berörda att hitta dessa vid till exempel sjukdom eller personalbyte. Ni länkar till dokumenten under kolumnen med rubriken ”Var finns dokumentation” under fliken Handlingsplan.
Frivilligt att använda
Verktyget är uppbyggt kring ett antal teman och frågeställningar utifrån myndighetens fastställda kvalitetskriterier, som används vid myndighetens kvalitetsgranskningar. Som anordnare kan du med hjälp av verktyget skatta er verksamhet och ert kvalitetsarbete genom att besvara de olika delarna.
– Det är viktigt att påpeka att verktyget är ett frivilligt stöd, för både nya och erfarna utbildningsanordnare. Vi kommer alltså inte kontrollera vem som använder verktyget, men blir såklart glada om anordnarna själva ser en nytta i att använda det, säger Ann-Sofie Sydow.
Anordnare har testat och bidragit
I arbetet med utvecklingen av verktyget har en handfull utbildningsanordnare inom yrkeshögskolan testat verktyget. Om det nya genomströmningsdiagrammet säger anordnarna bland annat att: ”Det är positivt att man kan se över flera år och intressant att följa hur det ser ut över längre tid. Det är snyggt och tydligt hur staplarna förändras”.
Verktyget finns tillgängligt på sidan Kvalitetsfrämjande stöd och verktyg.