Välbesökt hearing när nationell yrkesutbildning (NY) fyllde ett år
Publicerad 12 december 2024
Myndigheten för yrkeshögskolan bjöd in till hearing i Stockholm för att markera ett år med NY och intresset för att delta var stort. Runt 130 personer från hela landet medverkade på plats eller på distans.
Runtom i landet pågår nu 34 utbildningar med cirka 500 studerande inom pilotverksamheten nationell yrkesutbildning, NY. Utbildningsformen bygger på yrkeshögskolans koncept där arbetslivet styr utbudet och påverkar innehållet i utbildningarna. Skillnaden är att NY leder till examen på SeQF-nivå 4 vilket motsvarar gymnasial nivå, medan yrkeshögskolans utbildningar är på nivå 5 eller 6.
Mia Nikali, LO, och Hanna Cederqvist, Svenskt näringsliv
Foto: Maja Geffen/MYHMånga deltagare i hearingen företrädde utbildningsanordnare och involverade branscher men andra intressenter fanns också representerade. Två av dem var Mia Nikali från LO och Hanna Cederqvist från Svenskt näringsliv.
– NY är en möjlighet ur Svenskt Näringslivs perspektiv. Här kan företagare själva ta initiativ till utbildningar på gymnasienivå, en möjlighet som saknats tidigare. Kompetensbristen är näringslivets största utmaning och yrkeskunskap på gymnasienivå är den mest efterfrågade kompetensen, säger Hanna Cederqvist.
– För våra medlemmar är yrkesutbildning otroligt viktigt. Därför följer vi NY med intresse och tycker att det är viktigt att delta i referensgrupp och i den här hearingen. Vi ser också fram emot delrapporten som kommer i februari, eftersom vi tror att man kan dra viktiga lärdomar av NY, säger Mia Nikali.
Therese Hultgren, INSU
Foto: Maja Geffen/myh.seTvå av de utbildningar som kommit igång i höst inom NY är industrielektriker och larm- och säkerhetstekniker som bedrivs av INSU, Installationsbranschens utbildnings- och utvecklingscenter. Therese Hultgren är utbildningsledare. Liksom andra vittnade hon om både framgångar och utmaningar i den nya utbildningsformen.
– Vi har en väldigt diversifierad studerandegrupp, på alla tänkbara sätt. Det skiljer i ålder, studiebakgrund, men även vilken erfarenhet man har från att vistas på en arbetsplats. Vi kom igång på båda utbildningarna med lite mindre grupper än vad vi hade kunnat ta in. Men med tanke på hur olika våra studerande är så var det kanske bra.
Fler ansökningar
Den andra ansökningsomgången för att få bedriva NY-utbildningar avslutades nyligen. Det kom in 124 ansökningar vilket var fler än i den första omgången. Veronika Appelqvist som är chef på enheten för analys och ansökan hos MYH berättade att nästan 70 procent av de nuvarande NY-anordnarna söker igen, och flera har valt att skicka in mer än en ansökan.
– Nu jobbar vi med bedömningen av ansökningarna och planen är att fatta beslut i februari månad. Det kommer att finnas möjlighet att starta utbildningarna från mars månad och framåt.