Validering av kunskaper i simhallen ökade Inkas yrkesstolthet
Publicerad 7 januari 2025
”Sitter du i hytten och tittar när folk badar?” Det har varit en vanlig reaktion när Inka Lemmetty berättar att hon jobbar i simhall. Nu har hennes yrkeskunskaper erkänts genom den nya valideringsmodellen för badbranschen. Det har gjort det tydligt hur mycket kvalificerat arbete som ingår i yrkesrollen, anser hon.
Bad- och friskvårdsvärd är Inka Lemmettys yrkestitel och arbetsplatsen är Lögarängsbadet i Västerås. Det drivs av företaget Medley på uppdrag av kommunen.
I Sverige finns för närvarande ingen renodlad utbildning som leder till Inkas jobb. Som många andra anställda i simhallar började hon på timanställning efter att ha gjort helt andra saker tidigare.
– Jag flyttade till Sverige från Finland för fyra år sedan, genom att jag jobbade som au pair. Jag fick tips om simhallsjobbet genom en anhörig som visste att jag alltid har älskat vatten. Sedan jag kom till den här arbetsplatsen har jag blivit fast anställd och fått fler och mer ansvarsfulla arbetsuppgifter, och jag har bara gillat jobbet mer och mer.
"Mitt jobb är så varierat och det finns många möjligheter att utvecklas. Jag har bland annat ansvar för olika slags simskolor för allt från småbarn till vuxna", säger Inka Lemmetty.
Foto: Maja Geffen/MYHValidering av yrkeskunnande
Medley har beslutat att validera yrkeskunskaper hos personalen mot Svenska badbranschens nya modell. Bland de femton första badvärdarna i landet som validerades fanns Inka och några andra anställda på Lögarängsbadet.
– Vi fick veta att våra kunskaper skulle bedömas. Det har varit ganska osynligt vad vi faktiskt gör på jobbet, men nu skulle vi göra validering av våra kunskaper inom olika områden.
Medarbetarna som skulle valideras fick börja med att göra en självskattning och bedöma hur mycket de ansåg sig kunna inom varje område. Det handlade om vattenkvalitet och ventilation, säkerhet, kundbemötande med mera.
Olika områden
– Jag var inte orolig inför valideringen på så sätt att jag trodde att vi skulle bli av med jobbet om vi inte kunde allting, för vi hade fått höra tydligt att det inte alls var syftet. Men visst var man lite orolig för vissa saker. Hur städar man en toalett på rätt sätt till exempel? Det kan jag inte påstå att jag visste, säger Inka.
Hon fortsätter med ett skratt:
– Det visade sig att alla städade toaletten fel! Ingen klarade av att sätta de olika städmomenten i rätt ordning. Men det positiva med det här var att en kollega fixade ett litet infoblad om hur man gör på rätt sätt. Så nu vet vi alla hur man ska göra. Valideringen har hjälpt till att sätta fokus på små saker som man inte har tänkt på innan men som gör skillnad.
Bland Inkas arbetsuppgifter ingår att ha ansvar för shopen i kundentrén, och som här att hålla ordning på första hjälpen-utrustningen i akutrummet samt köpa in mer produkter vid behov. Foto: Maja Geffen/MYH
Foto: Maja Geffen/MYHFick yrkesbevis
Efter ett halvår hade Inka och kollegorna gått igenom alla delar av valideringen. De hade fått visa både teoretiskt och praktiskt vad de kunde, och lärt sig saker på områden där de tidigare hade luckor. Ett yrkesbevis utfärdades som kvitto på yrkeskunskaperna.
– Jag känner mig mycket tryggare i det jag gör. Nu har jag kunskap och information om verkligen allt i anläggningen. Jag vet inte bara hur simskolan går till eftersom det är en av mina arbetsuppgifter, utan jag kan även berätta för gästerna varför det är viktigt att duscha eller vad kloret gör i vattnet. Nuförtiden får jag inga frågor som jag inte kan besvara. Det är så skönt!
Avslutningsvis säger hon:
– Valideringen visar vad man ska kunna för att jobba i simhall och det har gjort mig mer stolt över jobbet. Jag har faktiskt ett riktigt yrke, ett riktigt arbete. Jag kan säga att jag inte bara är en badvakt.
Nytt inom branschen

Josefine Palm är anläggningschef på Kungsbacka badhus som drivs av Medley. Hon var en av de första yrkesbedömarna inom Svenska badbranschen, den branschorganisation som som arbetar för att samla alla som arbetar inom bad, pool och spa. Att vara yrkesbedömare innebär att Josefine gått utbildning och därefter får validera kollegors och medarbetares kunskaper.
– Medley driver ett trettiotal anläggningar runtom i landet, och en första målsättning är att all fast anställd personal ska vara validerad före slutet av år 2025. Det innebär ungefär 250 personer, säger Josefine Palm.
– Det har varit fantastiskt att få validera människor mot en yrkestitel. Det höjer statusen i yrket och det höjer självkänslan för medarbetarna. Den tysta kunskap som många badvärdar besitter blir synliggjord – många av våra medarbetare vet inte om att de kan så mycket som de kan.
Lärande på arbetsplatsen
Precis som Inka Lemmetty beskrev i intervjun ovan, handlar valideringen inte om att någon ska bli av med jobbet på grund av eventuella bristande kunskaper.
– Vår inställning är att det handlar om ett lärande. Till vissa moduler finns lärprogram kopplade som du kan gå igenom om du behöver fylla på med kunskaper. Andra gånger finns det redan kunskap på anläggningen och då kan du få utbildning av en kollega.
Städning enligt rätt rutiner visade sig vara ett utvecklingsområde för Inka Lemmetty och hennes kollegor, och detsamma gällde för Kungsbacka badhus.
– Det har vi verkligen lyft på vår anläggning också. Det är jättebra att få syn på utvecklingsområden genom valideringen.
Kan bli krav
Medley har liksom flera kommunala badanläggningar sökt och fått pengar hos Omställningsfonden, där det numera går att söka omställningsmedel för validering av anställd personal. Stiftelsen Omställningsfonden delägs av de kommunala bolagens arbetsgivarorganisation Sobona.
– Vi gör det här arbetet för att vi vill lyfta kompetensen som finns i branschen. Men det finns fler skäl. En del tror att det kan bli ett krav i offentlig upphandling framöver att man måste ha personal som är certifierad. Då är det viktigt att vi hänger med, säger Josefine Palm.