Validering av yrkeskunskaper – hur går det egentligen till?
Publicerad 13 juli 2023
I vår intervjuserie har vi träffat ett tiotal personer som berättar om sina valideringar. De sätter ord på vad det har betytt att få ett kvitto på sina yrkeskunskaper, ibland efter ett långt arbetsliv utan formell utbildning inom branschen där man jobbar.
Orden validering, reell kompetens, faktiskt kunnande och liknande termer används ofta i generella beskrivningar. Men hur går det egentligen till när en person får sitt yrkeskunnande prövat och godkänt? Hur känns det, vad leder det till? Hur kommer man i kontakt med validering och hur vet en vanlig person ens vad ordet innebär?
Ett större perspektiv
Det finns idag valideringsmodeller inom många olika yrken på den svenska arbetsmarknaden. I intervjuserien kopplar vi utöver individens nytta även till sådana mer övergripande frågor som: Vad kan arbetsgivaren tjäna? Vilken roll spelar yrkesvalidering eller branschvalidering i frågor om kompetensförsörjning och livslångt lärande? Och hur hänger egentligen validering ihop med sådana termer som kvalifikationer och ramverk för kvalfikationer, SeQF?
Läs mer
Intervjuerna med validerade personer har gjorts inom ramen för projektet BOSS, som fokuserat på branschvalidering. Du hittar intervjuerna på sidan Validering – praktiska exempel.
Du som jobbar med något som relaterar till validering kan läsa mer på sidan Branschvalidering.
Du som själv är intresserad av att validera din kompetens kan läsa mer på sidan För dig som vill validera din kompetens.