Yrkeshögskolan försörjer automationsföretaget med personal
Publicerad 6 februari 2025
För tio år sedan funderade Front Automation på hur man skulle hitta kompetenta personer att anställa som automationsingenjörer. Lösningen blev ett engagemang i yrkeshögskolan. "Numera tänker vi att största delen av vår kompetensförsörjning är från YH", säger VD Daniel Alpenberg.
”Vi försöker ha det mindsetet att den studerande vi tar emot för LIA kan vara en framtida kollega. Nästan alla som går den lokala YH-utbildningen får jobb, blir det inte här så blir det hos någon annan i branschen, säger Daniel Alpenberg.
Foto: Maja Geffen/MYHFront Automation är ett företag med 16 anställda som ingår i 3Button Group där det totalt finns ett 50-tal anställda. I lokalerna strax utanför Jönköping ägnar man sig åt att konstruera, programmera och montera avancerade robotceller som till exempel plockar och packar kunders produkter.
– Jönköping är ett mecka för automation, samtidigt som det är låg arbetslöshet och en bra arbetsmarknad här. Därför är det inte lätt för oss att hitta den kompetens vi vill ha. En av ägarna till 3Button Group var med och tog initiativ till yrkeshögskoleutbildningen till automationsingenjör här, och jag tog över engagemanget senare, säger Daniel Alpenberg.
– Vi har anställt ungefär 15 personer genom yrkeshögskolan sedan 2017. Numera tänker vi att största delen av vår kompetensförsörjning är från YH.
Engagemang sparar tid
I företagets engagemang ingår att Daniel deltar i ledningsgruppen för YH-utbildningen till automationsingenjör. Varje utbildning inom yrkeshögskolan har en ledningsgrupp där branschföreträdare är i majoritet, för att garantera en tydlig koppling till det anställande arbetslivet.
– Visst, det tar lite tid att engagera sig. Men det är inte ens i närheten av den tid det skulle ta om jag behövde sitta med rekryterare och försöka hitta folk. Vi får knappt tag i folk om vi inte rekryterar dem från YH.
– Det finns många fördelar med att sitta i ledningsgruppen, och en är att man får bra koll på de studerande. Ibland vill vi ha en social person, ibland är vi mer ute efter en ”skruvar och verkstad”-person, och oavsett vilket så kan jag hitta dem.
Att sitta i ledningsgrupp med andra företag inom branschen är inga problem för Daniel, som inte ser det som en konkurrenssituation.
– Jag ser dem som samarbetspartners. Ju fler automationsbolag i trakten som är engagerade desto bättre, det är viktigt att det finns olika arbetsgivare att gå till. Vi som medverkar blir mer kända i regionen och det vinner vi på.
Tar emot YH-studerande
Engagemanget för Front Automation och hela 3Button Group handlar också om att ta emot studerande på LIA (lärande i arbete) som är yrkeshögskolans praktikform. Då får studerande vara på en arbetsplats och utföra riktiga arbetsuppgifter under handledning av en anställd.
– LIA är verkligen den perfekta testperioden. Det finns ingen som kan förställa sig i sex-åtta veckor! Det syns vilken mentalitet de studerande har och om de kommer att passa hos oss eller inte.
Företaget hanterar LIA ungefär som om man skulle söka personal till en anställning. När Daniel träffar de studerande i början av deras studietid uppmanar han alltid till aktiv LIA-ansökan.
– Lägg lite jobb och skicka in en riktig ansökan, ring dagen efter och fråga om att få komma på intervju. Som om det var ett jobb du sökte, säger Daniel och konstaterar:
– Vi brukar få rätt många som söker till oss, säkert 10-15 stycken per gång. I snitt tar vi emot två YH-studerande om året från varje LIA-period.
Rätt nivå
Daniel Alpenberg anser att en yrkeshögskoleutbildning inom området motsvarar minst två års internutbildning.
– De får dessutom lite mer bredd än om de bara skulle lära sig hos oss, för om man lär upp internt kan det bli så att personen kan fastna i vissa arbetsuppgifter beroende på hur produktionsläget ser ut.
Han avslutar:
– Vi har ju verkligen fått upp ögonen för det här, men jag tror inte att alla andra på arbetsmarknaden vet hur väl anpassat YH är till oss företag. Ibland kanske man blandar ihop YH med andra skolformer eller också förstår man inte vilken nivå det här är på. Man behöver inte läsa till ingenjör på högskolan för att jobba i vår bransch; för robotprogrammerare når jag lika långt med YH.