Yrkeshögskolan hjälper samhällsbyggare att hitta rätt medarbetare
Publicerad 9 november 2023
Att hitta personer med rätt kompetens är en utmaning för många företag. Konkurrensen om medarbetarna är hård, men med hjälp av yrkeshögskolan har BSV Arkitekter & Ingenjörer hittat en genväg. ”Vi upptäcker talangerna och lär känna dem redan när de är här på LIA”, berättar företagets VD Johnny Grauengaard.
Lärande i arbetslivet (LIA) är en unik kombination av teori och praktik som bäddat för yrkeshögskolans framgångar och gjort utbildningsformen populär hos både studerande och arbetsgivare.
En av de arbetsgivare som rekryterar medarbetare bland sina LIA-studerande är BSV Arkitekter & ingenjörer. Företaget har anställt flera fastighetsingenjörer från yrkeshögskolan de senaste åren.
– De studerande kommer in direkt i arbetet och levererar i skarpa projekt under sin LIA-praktik hos oss. Det är ett resultat av att utbildningen är skräddarsydd för att matcha den kompetens vi efterfrågar, säger Johnny Grauengaard.
Enligt färska siffror från SCB är BSV inte ensamma om att rekrytera LIA-studerande. Mer än hälften av de som examineras från en YH-utbildning får jobb hos en arbetsgivare där de gjort sin LIA-praktik.
Affärsnytta och samhällsnytta
Johnny Grauengaard blir glad när han berättar om de studerande som varit på företaget genom åren. Det är människor med blandad bakgrund och ålder som på olika sätt bidraget till en mer dynamisk arbetsmiljö och inspirerat till förnyelse.
– Den mest uppenbara fördelen för oss som företag är att engagemanget i yrkeshögskolan gjort det lättare att rekrytera nya medarbetare, men för oss är det även viktigt att ge något tillbaka. Vi är samhällsbyggare och vi vill dela med oss av vår kunskap, men även ta del av vad som händer där ute och påverka framtiden, säger Johnny Grauengaard. Det är positivt både för oss och för branschen som helhet.
BSV Arkitekter & Ingenjörer samarbetar med flera yrkeshögskolor, universitet och högskolor. De sitter dessutom i ledningsgruppen för en YH-utbildning, vilket innebär att de kan bidra till att utbildningen blir ännu mer skräddarsydd efter arbetsmarknadens behov. Flera av medarbetarna undervisar på yrkeshögskolan och vissa lägger så mycket som 20% av sin arbetstid på undervisningen, vilket är väl investerad tid enligt Johnny Grauengaard.
Enklare än vad många tror
En vanlig fråga från företag som tidigare inte tagit emot YH-studerande är vad som krävs av arbetsgivaren. Johnny Grauengaard har förståelse för att det kan vara svårt att hitta tiden att engagera sig i YH-studerande, men menar att insatsen inte är så stor som man kan tro och att det innebär en stor tidsbesparing vid rekrytering.
– Vi vill vara ett bra LIA-företag som investerar den tid som krävs för att en praktik ska bli bra för individen och för BSV. Det är tid vi får igen i och med att vi kan undvika långa rekryteringsprocesser och att de anställda snabbt kommer in i arbetet när de är på plats.
Johnny Grauengaard rekommenderar fler företag att underlätta vid rekrytering och hitta nya medarbetare med hjälp av yrkeshögskolan.
– Har du ett rekryteringsbehov så är det definitivt värt att ta emot LIA-studerande från en yrkeshögskola. Det är en ypperlig möjlighet att prova på att arbeta tillsammande med en framtida medarbetare, säger Johnny Grauengaard.