Yrkeshögskolans praktikform ger Johanna och Kristin bättre jobbchanser
Publicerad 9 januari 2025
Johanna Alexandersson och Kristin Olsson gör sin LIA som redovisningsekonomer. Båda har kollegor på arbetsplatsen som själva gick på yrkeshögskolan relativt nyligen. "De kan väldigt mycket. Då inser jag att man själv kommer dit också", säger Kristin Olsson.
Johanna Alexandersson och Kristin Olsson byter yrkesbana och ska jobba inom ekonomiområdet.
Foto: Maja Geffen / MYHAtt byta bana och studera när man redan har lång arbetslivserfarenhet, det är något som Johanna Alexandersson och Kristin Olsson delar med många inom yrkeshögskolan. Båda läser till redovisningsekonomer inom yrkeshögskolan men hos olika utbildningsanordnare. De har lärt känna varandra eftersom de gör LIA hos samma arbetsgivare: redovisningsbyrån UCS One Business som finns i Linköping och Norrköping.
– Jag kommer senast från farmaceutyrket, jag är legitimerad receptarie. Men jag ville göra något helt annat och har alltid gillat matte. Det är viktigt med noggrannhet som ekonom och det har jag med mig från mitt förra yrke, säger Johanna Alexandersson.
– Jag har varit kostekonom och husmor och drivit eget företag. Då har det ju ingått ekonomi och budgetansvar och jag har skött bokföringen själv, så där fanns det något att bygga vidare på, säger Kristin Olsson.
Olika upplägg
Deras utbildningar ser lite olika ut när det gäller LIA, yrkeshögskolans praktikform som normalt ingår i programmen inom YH. Johanna har en lång LIA-period som sträcker sig fram till sommaren. Kristin har två perioder, först en fram till jul och sedan en under våren. De är nöjda med sin arbetsplats och får lära sig yrket under handledning av anställda. Båda tycker att det är viktigt att LIA finns inom yrkeshögskolan.
– När man ska lära sig ett helt nytt yrke så hade det tagit lång tid att komma in i det om du bara skulle hoppa in i det från start efter att du väl har gått klart en hel utbildning, säger Johanna.
– Nu lär vi oss ju yrket under en inlärningsperiod på arbetsplatsen, fast det samtidigt är en del av studierna. Det hade inte gått lika snabbt utan LIA, instämmer Kristin och tillägger:
– Jag har pratat med en nyutbildad civilekonom som skulle in och jobba som redovisningsekonom och som inte hade haft praktik på det sätt som vi har. Den personen kände sig helt nollställd inför vad man behövde kunna på arbetsplatsen.
Omställning att vara ny
Att vara praktikant när man är vuxen och erfaren kan ha sina utmaningar. För Johanna och Kristin har det handlat mest om att acceptera att man inte kan vara insatt i allt när man är ny.
– Det här är en ovan situation för mig. Jag har varit van att vara en av de yngre på arbetsplatsen, och jag har haft en ledande befattning. Nu är jag äldst och kan minst. Man lär sig ju förstås, men ju mer man lär sig desto bättre förstår man hur mycket man inte kan, säger Kristin och skrattar.
Johanna instämmer.
– Man vill vara självgående på en gång, men det tar ju lite tid. Jag har varit på praktik förut och även tagit emot praktikanter i mitt förra yrke. Jag vet att ingen tror att man ska kunna allting direkt, men det är lätt att kräva för mycket av sig själv.
Med tanke på de här känslorna har det varit inspirerande för båda att lära av de kollegor på UCS One Business som själva nyligen gick ut yrkeshögskolan.
– Jag har några här i mitt team i Linköping som varit ”lior” men som kan väldigt mycket. Man kommer dit, konstaterar Kristin.
Tips till andra
Johanna och Kristin har några tips till andra som ska göra LIA. Ett är att börja tänka på LIA i god tid, men att inte söka plats alldeles för tidigt eftersom det kan vara svårt för arbetsplatserna att veta hur planeringen ser ut ett halvår eller år bort.
Ett annat tips är att tänka på LIA som ett sätt att prova ut var man trivs på sin nya arbetsmarknad.
– LIA:n är grunden till din framtid, men det finns så många breda arbetsplatser. Så även om man inte skulle hamna helt rätt direkt finns det hur många möjligheter som helst sedan beroende på vad man värderar högst. Jag som är lite äldre studerande har tyckt att det är viktigt att få känna mig som en i gänget och känna att det är trevligt på arbetsplatsen, och så kände jag verkligen när jag kom hit, säger Johanna.
– Man kan våga vara lite tuff som studerande och inte bara fundera på vad man själv ska ge till LIA-platsen, utan också vad den kan ge mig. Så att man inte hamnar med enbart samma slags arbetsuppgifter till exempel. Många branscher är så stora att det finns många möjligheter att välja och man får mycket med sig, avslutar Kristin.