För vägledare
Får du frågor om exempelvis yrkeshögskoleutbildningar, konst- och kulturutbildningar, tolkutbildningar eller validering eller SeQF? Här kan du som är vägledare hitta information om myndighetens olika ansvarsområden.
Myndigheten för yrkeshögskolan är en förvaltningsmyndighet. Huvuduppdraget innebär ett övergripande ansvar för utbildningsformen yrkeshögskola i Sverige, där vi säkerställer att utbildningarna tillgodoser arbetslivets behov av kompetens. Vi analyserar arbetsmarknadens behov av utbildningar inom yrkeshögskolan, beslutar vilka utbildningar som ska ingå i yrkeshögskolan och beviljar statliga medel till utbildningsanordnarna. Vi främjar även validering i utbildningarna.
Myndigheten ansvarar också för vissa eftergymnasiala konst- och kulturutbildningar och tolkutbildningar inom folkbildningen.
Vi utövar tillsyn och hanterar klagomål på de utbildningar som ligger inom vårt ansvarsområde. Vi granskar även utbildningarnas kvalitet, framställer statistik och följer upp utbildningars resultat.
För enskilda frågor rörande tillträde och behörighet till en utbildning ska du vända dig till den skola som bedriver utbildningen.
Våra webbplatser
Via våra webbplatser kan vi hjälpa dig att hitta och förmedla rätt information till de som exempelvis vill söka utbildning eller validera kompetens.
Yrkeshögskolan
På yrkeshogskolan.se hittar du alla aktuella yrkeshögskoleutbildningar samt allmän information om yrkeshögskolan, behörighets- och urvalsregler, hur man går till väga för att ansöka mm.
Konst- och kulturutbildning
På konstkulturutbildning.se hittar du alla aktuella utbildningar samt allmän information om utbildningsformen konst- och kulturutbildningar, behörighets- och urvalsregler, hur man går till väga för att ansöka med mera.
Tolkutbildning inom folkbildningen
På blitolk.nu finns information om utbildningar till kontakttolk, skrivtolk samt teckenspråks- och dövblindtolk.
SeQF
Sveriges referensram för kvalifikationer för livslångt lärande (SeQF) är ett system som hjälper oss att få ett gemensamt språk när vi pratar om olika krav på kompetens, både i Sverige och utomlands. Tidigare fanns informationen om SeQF på seqf.se, men numera hittar du all information om validering och SeQF på myh.se.
Frågor & svar
I vår kunskapsbank har vi samlat vanliga frågor & svar. Via länken nedan hittar du frågor & svar som vänder sig till dig som är studie- och yrkesvägledare.
Arbetsförmedlingens verktyg för vägledning
Arbetsförmedlingen har flera olika verktyg och tester för potentiella studerande och jobbsökande som även kan vara bra för dig som vägledare att använda dig av, bland annat:
- Intresseguiden där du svarar på 12 frågor och får förslag på yrken som passar personlighet och intressen. Frågorna baseras på RIASEC-modellen som är en av de mest inflytelserika och använda yrkesvägledningsteorierna i många länder.
- Framtidsutsikter som bland annat innehåller Yrkeskompassen med framtidsutsikter för cirka 200 olika yrken.
Läs mer om yrken och framtid på Arbetsförmedlingens webbplats.