Antalet ansökningar om att bedriva YH-utbildning ökar – igen
Publicerad 26 juni 2024
Årets ansökningsomgång om att få bedriva program inom yrkeshögskolan stängde 11 juni. Nu har Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) sammanställt de inkomna ansökningarna och påbörjat handläggningen. Här ger Veronika Appelqvist, chef för enheten för analys och ansökan på MYH, sin bild av ansökningsomgången så här långt.
Hur många ansökningar har myndigheten tagit emot?
– Antalet inkomna ansökningar om att bedriva program inom yrkeshögskolan är något högre i år än förra året. Totalt har vi tagit emot 1273 ansökningar i årets ansökningsomgång. Förra året tog vi emot 1258 och året innan det 1207. Så visst finns det en mindre stegvis ökning, säger Veronika Appelqvist.
Inom vilka områden får myndigheten in flest ansökningar?
– Det utbildningsområde myndigheten tar emot flest ansökningar inom är fortsatt Data/IT, även om det faktiskt är något färre ansökningar i år. Ansökningarna inom området motsvarar 23 procent av den totala mängden ansökningar, säger Veronika Appelqvist.
– Andelen ansökningar inom de fem stora utbildningsområdena har ökat något de senaste åren och i årets ansökningsomgång återfinns 85 procent av ansökningarna inom dessa områden, säger Veronika Appelqvist.
Ser ni några trender i ansökningarna?
– Det är för tidigt att ge en fullständig bild vad gäller trender, men vi ser ett ökat antal ansökningar inom dataanalys som hänger ihop med den ökade efterfrågan på kompetens inom till exempel AI, säger Veronica Appelqvist.
Hur ser myndighetens prioriteringar ut?
– Samtidigt som vi vill behålla väldigt mycket av den bredd och det utbud vi har idag kommer vi även framöver att prioritera de branscher och områden där efterfrågan på arbetskraft är som starkast. Det handlar i stor utsträckning om kompetens som krävs för att Sverige ska klara omställningen till ett mer hållbart samhälle. Gröna investeringar, energiomställning, digitalisering och elektrifiering påverkar behoven på arbetsmarknaden och därför även yrkeshögskolans utbildningsutbud, säger Veronika Appelqvist.
– Mer detaljerade beskrivningar av hur myndighetens prioriteringar ser ut för respektive bransch finns nu beskrivet i de områdesanalyser som vi publicerar. Analyserna tas fram i dialog med branscherna och är ett viktigt underlag för både utbildningsanordnarna och myndighetens handläggare, säger Veronika Appelqvist.
Hur stor andel av ansökningarna kommer ni att kunna bevilja?
– Det vet vi inte förrän vi har fått vår budget, vilket sker efter att riksdagen antagit budgeten i december. Samtidigt har vi med oss att yrkeshögskolan är inne i en expansion som innebär att vi ska växa med 15 procent på tre år. Beaktat tidigare ansökningsomgångar och det befintliga utbudet innebär det att vi sannolikt kommer att kunna bevilja ungefär en tredjedel av de inkomna ansökningarna, säger Veronika Appelqvist.
Vad händer nu?
– Under hösten bedömer och handlägger myndighetens medarbetare de inkomna ansökningarna och i början av nästa år, när myndigheten har fått budget och regleringsbrev, kan vi fatta beslut om hur många och vilka ansökningar som beviljas.
Se alla inkomna ansökningar
På sidan Resultat för program (YH-utbildningar från 100 poäng) finns alla inkomna ansökningar från den senaste ansökningsomgången.