Byggde ny utbildning på branschens kvalifikation
Publicerad 4 mars 2025
Förra hösten startade Myndigheten för yrkeshögskolan en ny utbildningsform för vuxna på gymnasial nivå. Då gick det fort för berörda parter att sätta ihop den nya utbildningen till nätverkstekniker i Alvik, Stockholm. Man valde nämligen att bygga utbildningen på en branschkvalifikation.
De blivande nätverksteknikerna kommer från olika yrkesbakgrunder och är i olika åldrar och faser i livet.
Foto: Maja Geffen/MYHHos utbildningsanordnaren Edugrade i Alvik pluggar en klass den nya 40-veckorsutbildningen till nätverkstekniker. De ingår i första kullen som läser nationell yrkesutbildning, NY, som startats på ett antal orter runtom i landet.

– Vi hade lätt för att nå ut med den här utbildningen. Det var över 80 sökande till ett tjugotal platser, säger Jessica Niord. Hon är utbildningsledare för nätverksteknikerna hos Edugrade.
NY genomförs som en pilotverksamhet och bygger på yrkeshögskolans koncept: korta yrkesutbildningar för vuxna som leder till jobb inom bristyrken. En skillnad är att NY ges på gymnasial nivå vilket motsvarar nivå 4 inom SeQF-systemet. En yrkeshögskoleexamen ligger på nivå 5.
Nappade direkt
Hakan Mol är affärsområdeschef hos Edugrade. Han berättar att han nåddes av nyheten att NY skulle starta när han satt i ett möte med Svenska stadsnätsföreningen och Sobona, de kommunala bolagens arbetsgivarorganisation.
– Vi gjorde en snabb reflektion över utbildningsområden där vi kunde vara aktuella för NY-utbildning och landade inom nätverksteknik. Conny Larsson på Sobona påpekade att det finns en branschkvalifikation på nivå 4 som man kan utgå ifrån, och det tog jag fasta på, berättar Hakan.
Gick snabbt

När utbildningsanordnare vill ingå i yrkeshögskolan eller i nationell yrkesutbildning ansöker de hos Myndigheten för yrkeshögskolan. Hakan Mol skrev Edugrades ansökan ihop med Svenska stadsnätsföreningen och Sobona.
– Det gick väldigt snabbt att skapa en utbildning, för i kvalifikationen finns ju allt: från den stora bilden av kompetensen som behövs i yrket och ända ner på mikronivå. Det blev lätt att skapa kurser baserat på innehållet i kvalifikationen. Det känns också bra att veta att ett antal företag och organisationer hade varit med och tagit fram branschens kvalifikation. På så vis är den verkligen förankrad, säger Hakan.
Rätt nivå
Jessica Niord berättar att Edugrade sedan tidigare har en yrkeshögskoleutbildning till network engineer som ligger inom samma branschområde som nätverkstekniker. Det hade kunnat vara en stor utmaning att planera nätverkstekniker så att utbildningarna inte krockar nivåmässigt.
– Men när det redan finns ett färdigt grundkoncept, som en kvalifikation, är det inte så svårt för en YH-utbildningsanordnare som vi att checka in och följa det som ställts upp. Sedan är det inte så att hela utbildningen bygger exakt på kvalifikationens moduler, men innehållet är med, säger Jessica Niord.
– Vi har grupperat närliggande delar i kvalifikationen till kompetensområden och gjort större kurser av dem. Trådlösa nätverk och mobil kommunikation är till exempel mikrokompetenser i kvalifikationen, men vi har klumpat ihop dem till en treveckorskurs. Här har vi tagit hjälp av branschen och dess experter – jag själv är ingen nätverksexpert, säger Hakan Mol.
Ny utbildningsform
Han berättar att Edugrade tidigare offererat liknande utbildningar till komvux men då baserat på Skolverkets kursplaner.
– Då har det ibland varit svårt att få deltagare eftersom kommunal vuxenutbildning har en viss prioritetsordning, och det kan bli stopp för personer som vill studera utanför hemkommunen. Där skiljer sig NY: vem som helst kan gå en sådan här utbildning och skola om sig. Det förenklar samhällets kompetensförsörjning.
SeQF-systemet fyller 10 år i år vilket myndigheten uppmärksammar på olika sätt. Den 18 november hålls en kostnadsfri, digital konferens med bred målgrupp.