Grön omställning och digitalisering i fokus när MYH gör sig redo för ny expansion
Publicerad 4 december 2023
Yrkeshögskolan står inför en ny expansion. Tack vare den aviserade satsningen på utbildningsformen gör myndigheten sig nu redo att bevilja fler YH-utbildningar. Enligt Jenny Sörby, tf chef på enheten för analys och ansökan, kommer myndigheten bevilja ansökningar motsvarande 13 000 – 14 000 utbildningsplatser, men det är inte alla områden som växer.
I april 2023 öppnade årets ansökan om att bedriva program inom yrkeshögskolan. Ansökningsomgången stängde 13 juni och beslut fattas av myndigheten 11 januari 2024. Här ger Jenny Sörby, tf enhetschef, sin bild av den pågående ansökningsomgången och de kommande besluten.
Hur många ansökningar har myndigheten tagit emot?
– Vi har fått in ungefär lika många ansökningar som vanligt, men det är fler ansökningar inom Data/it än tidigare. En fjärdedel av de 1200 inkomna ansökningarna är inom området. Vi har även fått in fler ansökningar inom området Teknik och tillverkning, över 200.
Vad skiljer årets ansökningsomgång från tidigare år?
– De senaste åren har handlat om att bibehålla volymerna och förvalta det befintliga utbudet. Nu kan vi blicka framåt och inleda en ny expansion av yrkeshögskolan. Det kommer bli en stegvis utbyggnad, men den kommer att märkas av redan i den här ansökningsomgången.
Vad innebär den utökade budgeten för yrkeshögskolan?
– Myndigheten får möjligheten att utöka antalet utbildningsplatser med ungefär 15 procent på tre år. Den utbyggnaden inleds redan i denna ansökningsomgång och innebär fler utbildningsmöjligheter redan under nästa år. Vår uppskattning idag är att vi kommer att kunna bevilja ansökningar motsvarande 13 000 – 14 000 utbildningsplatser med start 2024.
Finns det några prioriterade områden?
– Jag skulle vilja säga att det finns övergripande samhällstrender som präglar ansökningsomgången. Det finns ett stort kompetensbehov när det kommer till grön omställning och digitalisering som präglar alla branscher och hela samhället. Därför får det också ett tydligt genomslag när vi bedömer de inkomna ansökningarna.
Har den svaga konjunkturen någon påverkan på besluten?
– Ja, men vi ska komma ihåg att Sverige fortfarande har en överraskande stark arbetsmarknad och det råder stor efterfrågan på kompetens trots det försvagade ekonomiska läget. Som vanligt prioriterar vi de utbildningsområden där behoven är som störst och tar stor hänsyn till de studerandes möjligheter till jobb efter examen. Det kan innebära att det finns inriktningar som beviljas färre utbildningar än tidigare.
Vad avgör vilka ansökningar som beviljas?
– Det är många parametrar som spelar in. Arbetslivets behov är en av de viktigaste faktorerna, men inte den enda. Hur det befintliga utbudet inom ett område ser ut är också viktigt. Ansökningarna ska uppfylla alla krav och ha en stark förankring i arbetslivet. I slutändan handlar det om en samlad bedömning av ansökan och hur förutsättningarna i budget ser ut.