Projektet som satte regionernas betydelse för validering på agendan
Publicerad 29 mars 2023
En tydligare roll för Sveriges regioner när det gäller valideringsfrågor och ett större regionalt valideringsfokus. Det har projekt Valideringslyft bidragit med.
Det ESF-finansierade projektet Valideringslyft inleddes i december 2020 och avslutades i december 2022. Arbetet leddes av Myndigheten för yrkeshögskolan som nu presenterar projektets slutrapport.
– Tidigare har det hänt att regionerna glömts bort i valideringsarbetet. Projekt Valideringslyft har gjort regionernas roll tydligare och visat vad de kan bidra med när det gäller validering, säger utredare Olof Elander på MYH som skrivit slutrapporten.
Möjliggöra validering för fler
I slutänden ska det regionala arbetet leda till att fler individer kan få sina kunskaper erkända och dokumenterade genom validering. Projektet har bidragit till att fler regioner har hittat den rollen, det vill säga att vara koordinatorn som kopplar ihop branscher, utbildningsanordnare på olika nivåer och i slutänden individer.
Ett sådant konkret exempel kan du ta del av i reportaget om undersköterskan Annakarin. Hon kunde valideras mot undersköterskeyrket tack vare att region Gävleborg där hon bor har ett strukturerat valideringsarbete.
Alla ombord
En styrka i projekt Valideringslyft har varit att Sveriges samtliga regioner deltagit. Det säger MYH:s utredare Pär Sellberg som tog över som projektledare vid halvtid.
– Att alla var med innebar att regionerna kunde ta hjälp av varandra. De har delat sina erfarenheter, bland annat i de uppskattade workshops som varit en viktig del genom hela projektperioden, säger Pär. Han fortsätter:
– När projektet inleddes hade deltagarna olika förutsättningar där en del regioner hade ett upparbetat valideringsarbete medan andra saknade det. Genom vårt upplägg har de som inte hade kommit så långt kunnat få draghjälp av dem som kommit längre.
Uppskattat projekt med vissa utmaningar
Utvärderingarna visar att Valideringslyft varit ett uppskattat projekt för de inblandade. Den största utmaningen har varit det faktum att alla regioner har haft varierande förutsättningar med sig in i projektet.
– En av nycklarna har varit att integrera validering i det regionala kompetensförsörjningsarbetet. Tidigare har validering ibland levt i en egen bubbla och då har prioriteten inte varit särskilt hög. Nu har nog alla insett att validering är en viktig länk i kompetensförsörjningskedjan och att det är i det sammanhanget man får utväxling av arbetet, säger Pär Sellberg.
Bättre förankring
Slutrapporten slår fast att projektet har lett till att sätta valideringsfrågor på den regionala agendan på ett annat sätt än tidigare. Deltagarna har fått en stor kompetensutveckling och kan tala för validering på ett helt annat sätt nu än tidigare.
– Rapporten visar att det behöver ske en ännu bredare förankring i de egna regionala leden. Men nu har valideringsfrågorna i stor utsträckning ändå kommit in i styrdokumenten så att regioner som helhet ställer sig bakom det här och säger att det är viktigt för regional utveckling, konstaterar rapportförfattaren Olof Elander.
Arbetet fortsätter
Projektutvärderingen visar att samarbetet mellan regioner har stärkts och det syns i det fortsatta arbetet. I flera fall fortsätter erfarenhetsutbytet och samarbetet in i det uppdrag som Tillväxtverket nu fått i samarbete med MYH kring regional valideringsutveckling, där flera regioner ansökt om att bedriva nya projekt tillsammans.
Även inom den myndighetssamverkan kring kompetensförsörjning som formaliserats genom instruktionsändringar och regeringsuppdrag finns det nyttor att vinna genom att titta på projekt Valideringslyft. Stöd till regionalt kompetensförsörjningsarbete har pekats ut som ett prioriterad område för myndighetssamverkan, och projekt Valideringslyft visar att validering bör vara ett viktigt verktyg i detta arbete.
Läs mer och ta del av rapporten
På sidorna om projekt Valideringslyft kan du ta del av slutrapporten. Du kan också hitta länk till Tillväxtverkets uppdrag med regionerna samt ta del av sådant material som togs fram inom projektet och som fortfarande kan vara användbart.