ESF-projektet Valideringslyft
I ESF-projektet Valideringslyft samverkade såväl nationella som regionala aktörer för att skapa en regional infrastruktur för validering i arbetsliv och utbildning. Alla Sveriges regioner deltog i projektet som pågick mellan den 1 december 2020 och den 31 december 2022.
Projektets mål
Projektets mål har varit att öka förutsättningarna för regionerna att arbeta med validering som en del i det regionala kompetensförsörjnings- och sysselsättningsarbetet, och därigenom bidra till det nationella målet med ökat antal genomförda valideringar.
Under ledning av Tillväxtverket och med MYH:s medverkan kommer regionerna kunna fortsätta utveckla regionala stödstrukturer för validering inom ramen för ett regeringsuppdrag för de kommande åren. På Tillväxtverkets webbplats finns mer information.
Aktiviteter och samlad information
Inom projektet har det producerats olika slags stöd och verktyg. På den här sidan har vi samlat det material som har tagits fram inom projekt Valideringslyft.
Slutrapport
I mars 2023 publicerades projektets slutrapport.
Slutkonferens i projekt Valideringslyft
Den 1-2 december 2022 arrangerade projekt Valideringlyft en slutkonferens med olika programpunkter och gäster.
Analysverktyg för aktörer med regionalt utvecklingsansvar
Inom projektet har det tagits fram ett självskattningsverktyg i excel som syftar till att vara ett stöd i regionernas arbetet med att utveckla en likvärdig struktur för validering. Verktyget ska synliggöra och identifiera regionens utvecklingsområden och är tänkt att kunna fungera som vägledning vid framtagande av konkreta utvecklingsspår.
Det har även producerats en instruktionsfilm som förklarar hur verktyget ska användas.
Branschvalideringskartan
Kartan beskriver vilka branschvalideringsmodeller som är tillgängliga i olika delar av landet.
Presentation om validering
Presentationen beskriver vad validering är och är tänkt att kunna användas av deltagarna i projektet.
Filmer på valideringstema
Inom Valideringslyft har det gjorts en inventering av kortare filmer med valideringstema. Syftet har varit att ge projektdeltagarna en samlad överblick över det aktuella utbud som finns eftersom det är många olika aktörer som producerat film på valideringstema och med olika inriktningar. Deltagarna i projektet har fått hela listan över filmer. Här presenterar vi några exempel som berättar om validering ur flera perspektiv.
Workshoppar för kunskap och nätverkande
Inom projektet hölls en serie workshoppar som fungerade nätverksbyggande, informerande och inspirerande. Som helhet gav de en bild av valideringen i Sverige. Teman var exempelvis vad validering är och hur den går till inom arbetsliv och olika utbildningsformer. Kopplingen till referensramen för kvalifikationer, SeQF, togs också upp. Workshoppar och webbinarier med MYH:s medverkan kommer även fortsättningsvis att arrangeras för regioner inom ramen för Tillväxtverkets fortsatta uppdrag.
Helheten går igen i det analysverktyg som togs fram inom projektet och som finns högre upp på denna webbsida.