Samarbete över gränserna för kompetensförsörjningen i norra Norrlands inland
Publicerad 2 maj 2024
Låg utbildningsnivå, men samtidigt lätt att hitta jobb. Glest befolkat och därmed inte så intressant för utbildningsanordnare. Vad gör man då för att förbättra kompetensförsörjningen? Kommunalförbundet Akademi Norr gick ihop med andra och inventerade arbetsgivarnas behov över läns- och branschgränserna. Resultatet blev flera nya YH-utbildningar i norra Sverige.
För några år sedan stod kommunalförbundet Akademi Norr inför en tid av förändring och utveckling. Sara Kandel är förbundets utbildnings- och verksamhetssamordnare.
– Vi består av tolv inlandskommuner från fyra olika län med begränsade resurser, och en förnyelse var nödvändig för att stärka vår roll och fortsätta att vara en viktig resurs för kommunerna, säger hon.
Omställning driver samhällsutveckling
Den gröna omställningen gör att det sker en stor samhällsomvandling i Norrbotten och Västerbotten. Det förväntas bland annat innebära en befolkningsökning med cirka 100 000 personer på några års sikt.
– Visserligen är det mycket som händer vid kusten. Våra inlandskommuner är i utkanten av det här, men vi fattar ju att så småningom kommer det att spilla över på oss. Gemensamt för alla investeringar vid kusten är att man frågar sig var man ska hitta kompetensen till alla nya jobb, säger Sara Kandel. Hon fortsätter:
– Där kan vi komma in, och därför startade vi ett samverkansprojekt med Lapplands lärcentra och Campus Skellefteå. Den stora kustkommunen Skellefteå kommer inte att fylla sina utbildningar ensam eftersom arbetslösheten är för låg. Så vi samarbetar med dem genom att ta vissa utbildningsplatser när man kan lägga dem på distans.
Bilden visar en del av Campus Skellefteå, intill byggs det nytt i den kraftigt expanderande staden.
Foto: Maja Geffen/MYHBröt ny mark
Ett stort arbete sattes igång som i slutänden skulle leda till att flera nya YH-utbildningar startade i området. Men vägen dit var inte spikrak. Sara Kandel berättar att det inte fanns några prognoser alls för norra Sverige när man ville titta på behoven av exempelvis elektriker eller poliser i Arbetsförmedlingens underlag. Och kommunerna i förbundet har oftast inga egna resurser för att kartlägga behoven på den lokala arbetsmarknaden.
– Alla tror att någon annan sitter på de där magiska siffrorna. Men så är det inte. Vi fick utgå från att vi är både problemägare och problemlösare, säger Sara.
Behov samlades in
För att veta vilka utbildningar som behövdes i området gjorde Akademi Norr en stor kompetenskartläggning där så många som 29 kommuner ingick.
– Undersökningen i sig var ingen ”rocket science”, men det unika är väl att ingen jobbade med det här på ett så övergripande sätt. Vi gjorde en enkel enkät och skickade ut den åt alla möjliga håll. Vi frågade vilka kompetensbehov företag, kommuner, regioner hade på tre till fem års sikt.
Massor av svar kom in och Akademi Norr räknade dem i form av hur många kompetensbehov som samlades ihop. Det blev 3.850 behov varav cirka 60 procent låg inom privat sektor och 40 procent inom offentlig.
– Utifrån de här behoven tittade vi på vilka slags YH-utbildningar de kunde ligga till grund för. Vi bedömde att 56 procent av behoven kunde mötas av YH-utbildningar.
Klustring utifrån geografi
De allra största kompetensbehoven verkade finnas inom området bygg, anläggning och fastighet. Behoven mappades utifrån geografiskt läge med kännedom om regionala förutsättningar. Sara Kandel tar yrket bygglovshandläggare som exempel.
– Naturligtvis kan inte en mindre kommun starta en YH-utbildning för att täcka sitt behov av två bygglovshandläggare. Men när vi tittade geografiskt kunde vi se att det behövdes två här och två där och så vidare, och sammantaget blev det tillräckligt många inom ett större geografiskt område. Var skulle det då passa att lägga en utbildningsnod? Jo, i Lycksele, och det skulle också vara bra med en nod i Luleå. Sedan använde vi det här underlaget till att skapa starka och genomtänkta YH-ansökningar.
Fick själva uppvakta
Många gånger är det utbildningsaktörer som ser ett intresse av att starta utbildningar på nya orter.
– Så är det inte hos oss, våra små inlandskommuner är inte så attraktiva i det avseendet. Vi har vänt på hela processen. Istället för att vänta på att någon ska komma har vi tagit kommandot och frågat andra om de vill vara med, även utbildningsaktörerna.
Resultatet från kartläggningen utmynnade i tolv nya ansökningar om att få driva YH-utbildningar, samt två omsök av pågående utbildningar.
– Fem nya blev beviljade och bägge omsöken. Det här är vi sjukt stolta över, säger Sara och tillägger:
– Bygglovshandläggare ligger mig kanske varmast om hjärtat. Den sökte vi i juni 2022 men då blev den inte beviljad. Nu inför 2024 sökte vi igen med nod i Lycksele och i Luleå, som vi hade tänkt redan från början. Och nu fick vi den beviljad med tre omgångar.
Ny kartläggning
I samband med att allt detta arbete gjorts har positiva bieffekter uppstått. Till exempel sitter Akademi Norr på ett väldigt stort nätverk med kontakter inom både kommunal, regional och privat sfär. Man har skakat liv i YH-nätverk som legat vilande och skapat samverkanskonferenser där det offentliga och näringslivet mötts.
Och nu pågår arbetet med en ny stor kompetenskartläggning. Samma utgångspunkt, alltså både offentlig sektor och näringsliv. Samma stora geografiska område. Samma förfarande med en digital enkät som sprids brett.
– Skillnaden är att den här gången ser vi på ett mycket bredare utbildningsbehov. Först samlar vi in kompetensbehoven och sedan får vi kategorisera om det är YH, uppdragsutbildning, universitet eller yrkesvux som skulle kunna lösa behoven.
Framåt sommaren ska resultaten av enkäten preliminärt presenteras. Sara Kandel är förhoppningsfull:
– Det ser väldigt lovande ut, det är många som besvarat frågorna. Det var enklare att sälja in konceptet den här gången när vi hade gjort det förut med så goda effekter. Därför har vi till exempel fått in bättre och fler behov från offentlig sektor nu. Jag vågar förstås inte lova något, men jag kan ändå säga att jag tror resultatet kan bli… spektakulärt.
Via länkarna nedan kan du läsa om två av YH-utbildningarna som kom igång tack vare Akademi Norrs arbete.