YH-flex förkortade Evas vårdutbildning kraftigt
Publicerad 7 augusti 2024
När Eva Lundborg först hörde talas om YH-flex undrade hon om det handlade om att ta ut flextid. Nu har hon använt den här studieformen till att bli färdig specialistundersköterska på ett halvår istället för två år.
Eva Lundborg trivs inom vården och brinner för att jobba med äldre människor.
Foto: Maja Geffen/MYHPå Lagersbergsgårdens vård- och omsorgsboende i Eskilstuna jobbar Eva Lundborg. Tidigare var hon undersköterska, men hon blev klar med yrkeshögskolestudier till specialistundersköterska i februari i år.
– År 1992 kom jag hit för första gången. Då hade jag nyss tagit studenten från programmet som då hette social service, berättar Eva.
Efter gymnasiet jobbade hon som vårdbiträde och senare utbildade hon sig till undersköterska på komvux. Det kom att bli många års arbete inom olika vårdsektorer i Eskilstuna, både kommunalt och privat.
Ville studera
När Eva kom tillbaka till Lagersbergsgården i fjol hade hon redan bestämt att hon ville studera vidare. Specialistundersköterska är en vidareutveckling för undersköterskor och i vanliga fall är utbildningen två år lång.
– Men har du jobbat 23 år inom vården kändes det inte nödvändigt att behöva läsa allt från botten. Jag var inte beredd att ta tjänstledigt i två år för att plugga sådant som jag till stor del redan kan – inte ens på distans.
Kompetensutvecklingsinstitutet KUI erbjöd dock studierna som YH-flex. YH-flex är yrkeshögskoleutbildning för den som redan har betydande kunskaper inom ett område. När Eva upptäckte det, och förstod att det inte handlade om att ta ut flextid, blev hon intresserad. Hon sökte YH-flexutbildningen till specialstundersköterska med inriktning mot multisjuka äldre.
Kvitto på kunskaper
– För att få en personlig studieplan så fick jag göra validering av mina kunskaper. Jag hade ingen aning om innan hur det skulle gå till, men det var väldigt intressant. Jag fick skicka in tidigare betyg och göra tester och skriva kring frågor om jobbrelaterade och ämnesinriktade teman. Det ingick också samtal där jag till exempel fick beskriva hur jag gör i en viss situation som att bemöta en dement person.
– När jag gjorde valideringen fick jag kvitto på att jag kan väldigt mycket, som jag inte hade tänkt på. Man tuffar ju liksom bara på i jobbet men nu fick jag verkligen känna vad jag har för yrkeskunskaper.
Eva kunde validera ungefär halva utbildningen och valde att läsa återstoden på ett halvår, eftersom hon själv fick välja takten i många av momenten. Arbetsgivaren bjöd på en studiedag i veckan och hon använde ledig tid till resten som lästes på distans. Det gjorde att hon inte behövde ta ledigt från jobbet alls och inte heller ta några studielån.
Studier gav mersmak
I den nya yrkesrollen som specialistundersköterska driver Eva bland annat en kvalitetsgrupp tillsammans med en kollega. De fungerar som ett mellanled mellan chef, sjuksköterska och undersköterskor och jobbar övergripande på det stora vårdboendet.
– Jag har haft bra stöd av min chef som uppmuntrar utbildning, hos alla anställda.
Från början var det kanske inte självklart för Eva att hon skulle tycka om studierna och att det skulle gå så bra som det har gjort. Men efter att hon väl kom igång har hon fått blodad tand.
– Någonstans i mitten av resan kände jag: det här är ju roligt! Nu skulle jag kunna plugga sönder huvudet. Det blir som ett gift att studera!
Till hösten har Eva därför sökt en till YH-flexutbildning som ytterligare kommer att komplettera henne i yrkesrollen, nämligen specialistudersköterska med inriktning mot psykiatri.
– Det är YH-flexen som gör att vi som jobbar och har jobbat länge kan studera.
YH-flex finns inom olika yrkesområden.