Ansökningsomgång 1 2024
Här finns tidplan och mer information om den första ansökningsomgången 2024.
Ansökan 2024
Nedan finns en tidplan för ansökningsomgång 1 2024.
Endast anordnare av yrkeshögskoleutbildning får ansöka
I denna ansökningsomgång lämnar myndigheten endast stöd till den som vid tidpunkten för ansökan är utbildningsanordnare inom yrkeshögskolan. Det betyder att den som söker ska ha ett pågående beslut om att en utbildning ingår i yrkeshögskolan. En anordnare/sökande identifieras genom sitt organisationsnummer.
Krav på utbildningen
Utbildningen ska vara på gymnasial nivå och får omfatta 100–300 poäng, vilket motsvarar 20–60 veckors heltidsstudier.
Det kommer endast vara möjligt att ansöka om en utbildningsomgång med högst 35 studerandeplatser. Utbildningen kan vara lokaliserad på upp till tre orter.
Myndigheten har beslutat att avgränsa vilka utbildningsområden som kan tilldelas statsbidrag i denna ansökningsomgång. Dessa områden är bygg och anläggning, el och energi, fordon och transport, industriteknik samt naturbruk. Områdena baseras på gymnasieskolans program. Andra områden utöver dessa kommer inte tilldelas statsbidrag. Det är myndigheten som bedömer om en utbildning tillhör något av dessa områden. Det kommer inte vara möjligt för myndigheten att ge förhandsbesked om en utbildning tillhör ett av områdena, utan bedömningen görs när ansökan kommit in.
Endast utbildningar i bunden form kan tilldelas statsbidrag i denna ansökningsomgång. Med utbildning i bunden form avses här utbildningar där undervisningen i huvudsak är skolförlagd. Till skolförlagd undervisning räknas all tid som tillbringas i de lokaler eller inom det område där undervisning eller lärande i arbete bedrivs samt all annan tid då den studerande på plats deltar i verksamhet i utbildningsanordnarens regi.
Utbildningarna måste även ges på helfart för att myndigheten ska tilldela dem statsbidrag i denna ansökningsomgång. För att en utbildning ska anses vara på helfart ska undervisning, handledning och självstudier sammantaget för en genomsnittlig studerande ligga inom spannet 37,5–45 timmar per vecka.
Kraven beskrivs mer utförligt i ansökan.
Urval om statsbidraget inte räcker
Statsbidrag beviljas endast i mån av tillgängliga medel. Om tillgängliga medel inte räcker till för att bevilja alla ansökta utbildningar som uppfyller krav och villkor görs därför ett urval. Myndigheten har tagit fram ett antal meriterande punkter. Dessa framgår av ansökan.
Pilotverksamheten ska bidra med viktiga lärdomar inför fortsatt arbete med utbildningsformen och därför kommer myndigheten även att sträva efter en god spridning bland beviljade utbildningar avseende utbildningsanordnare, yrkesroller och lokalisering.
Statsbidrag
Utbildningsanordnare har möjlighet att ansöka om schablonnivåer som framgår av ansökan. Även möjlighet att ansöka över schablon ges och då ska en budget bifogas som styrker kostnaderna.
I pilotprojektet ges även möjlighet till ersättning för validering där ersättningsnivåerna är 10 200 kr för anordnare som inte omfattas av momskompensation och 10 800 kr för de som omfattas av momskompensation.
Myndigheten ger även möjlighet för anordnare att erhålla ersättning för startbidrag enligt samma modell som för YH-program. Myndigheten ger även möjlighet för anordnare att ansöka om särskilt pedagogiskt stöd (SPS).
De studerande på utbildningarna kommer att omfattas av en personskadeförsäkring och en ansvarsförsäkring.
Mer information om hur utbildningsanordnaren ansöker om övriga ersättningar kommer att finnas tillgängligt då besluten fattas.
Så ansöker du
Ansökan sker via blankett du hittar på sidan Ansökan på Mina sidor. Tänk på att du måste vara inloggad för att kunna komma till Ansökan. När du fyllt i blanketten laddar du upp den via formuläret som finns länkat på sidan Ansökan. Om du ansöker om statsbidrag över schablon, behöver du bifoga en budget som också finns på sidan Ansökan. Budgeten e-postas till registrator@myh.se med hänvisning till det diarienummer ansökan tilldelas i samband med att ansökningsblanketten skickas in.
Mer information
Vid bedömningen använder sig myndigheten av en bedömningshandbok. Bedömningshandboken har diarienummer MYH 2024/2062 och går att begära ut hos vår registratur: registrator@myh.se.
Handboken uppdateras inför varje ansökningsomgång.
Har du frågor är du välkommen att kontakta myndigheten via mejl på: pilot.seqf4@myh.se
Vi har samlat vanligt förekommande frågor i en FAQ som uppdateras löpande. Frågor och svar hittar du via länken nedan.