Antagning och studier
Här kan du läsa mer om behörighetskrav och hur du går till väga för att ansöka till nationell yrkesutbildning.
För att komma in på en nationell yrkesutbildning (NY) måste du uppfylla kraven på grundläggande behörighet.
Grundläggande behörighet
För att vara behörig till nationell yrkesutbildning behöver du vara bosatt i Sverige och om du inte har gått klart gymnasiet behöver du fylla 20 år under året. Du behöver ha godkända betyg från grundskolan eller motsvarande utbildning eller på annat sätt visa att du har förutsättningar att klara utbildningen.
Skolorna sköter antagningen
Det finns olika utbildningsanordnare (skolor) inom nationell yrkesutbildning och de sköter själva antagningen till sina utbildningar. Kontakta alltid skolan direkt om du har frågor om utbildningen eller ansökan. Sista datum för ansökan varierar från utbildning till utbildning.
Vad ska din ansökan innehålla?
Exakt vad din ansökan ska innehålla varierar mellan olika skolor och utbildningar och exakt information om vad som gäller får du av utbildningsanordnaren.
Urval och antagning
Om det finns fler behöriga sökande än det finns platser på en utbildning görs ett urval. Hur det går till skiljer sig från utbildning till utbildning.
Urvalsgrunder kan vara någon eller några av följande:
• Betyg
• Särskilt prov (skriftligt test eller intervju)
• Tidigare utbildning
• Yrkeserfarenhet
Om du har du frågor om hur urvalet går till och hur du kan förbereda dig, så kan du höra av dig till skolan som anordnar utbildningen.
Validering och tillgodoräknande
Ibland kan studerande ha kunnande med sig från tidigare utbildningar, yrkesverksamhet eller andra erfarenheter. Den studerande på en nationell yrkesutbildning har rätt att få sådant kunnande prövat för tillgodoräknande av delar av utbildningen. Det kan innebära att man förkortar utbildningen eller slipper genomföra vissa moment eller kurser och ändå kan få ut sin examen.
Prövning av tillgodoräknande förutsätter att det finns dokumentation av kunnandet som ska prövas.
Om den studerande saknar dokumentation och behöver hjälp med validering (kartläggning och bedömning) inför tillgodoräknande så kan vissa anordnare erbjuda det. Valideringen är kostnadsfri för den studerande. Kontakta utbildningsanordnaren om du vill veta mer om tillgodoräknande.